Путч у Туреччині: що чекає країну "гарячих турів" і куди ще можна поїхати українцеві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путч у Туреччині: що чекає країну "гарячих турів" і куди ще можна поїхати українцеві

Особисті фінанси
1471
Спроба військового перевороту в Туреччині, на тлі зростання кількості терактів, може остаточно поховати туристичний бізнес країни “гарячих турів”.
Європейці, дуже чуйні до власної безпеки, ще з 2015 року віддають перевагу іншим курортам.
І якщо в минулому році Анкара недорахувалася 5 мільйонів туристів, що призвело до втрати 2,8 мільярда доларів прибутку, то в 2016 році, після всіх потрясінь першого півріччя, втрати лише збільшаться.
Зона нестабільності
Путч у Туреччині забрав життя 265 осіб, поранено ще 1 154, Анкара піддалася удару бойової авіації, а її вулиці перетворилися на поле бою.
Наслідки невдалого перевороту спричинили жорстку реакцію президента Реджепа Таїпа Ердогана. По країні почалися операції спецназу, які проводять зачистки і арешти тих, кого підозрюють в причетності до заколоту.
Заарештовано вже більше сотні генералів і вищих офіцерів, а від служби усунули близько 8 тисяч правоохоронців, що не може не позначитися на криміногенній обстановці в країні.
Однак заявити про те, що ситуація перебуває під повним контролем, Ердоган не може. З Анкари продовжують надходити повідомлення про перестрілки. Одна з них вдень 18 липня сталася біля суду, куди звозять путчистів.
У свою чергу Європа вже прямо звинуватила уряд Туреччини в тому, що списки підозрюваних, яких відловлюють по всій країні, були складені до путчу. І дії Ердогана фактично є розправою над усіма, хто хоч колись проявив навіть найменші ознаки нелояльності.
“Це виглядає, щонайменше, так, як ніби щось було підготовлено. Списки доступні, що говорить про те, що вони були підготовлені й використовувалися на певному етапі”, – заявив єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоханнес Хан перед засіданням голів МЗС у Брюсселі.
І судячи з усього, Європейський Союз, у якого останнім часом неодноразово виникали претензії до реальної демократичності правління Ердогана, не проґавить можливості й далі критикувати офіційну Анкару. Тим більше, що ще однією причиною став намір влади Туреччини повернути смертну кару.
До проблеми з путчем слід додати і загрозу терактів, які стрясають Туреччину останнім часом. На південному сході насідають курди, які обрали своєю тактикою атаки на військових і представників влади, тоді як терористи “Ісламської держави” влаштовують атаки на мирних громадян в Анкарі та Стамбулі.
Зрозуміло, вважати таку ситуацію сприятливим кліматом для туристичного бізнесу вже просто неможливо. Тим більше, в країні зберігається загроза не тільки повторного путчу, але і початку громадянської війни.
Реакція українців
Міністерство закордонних справ України вже порекомендувало громадянам утриматися від поїздок до Туреччини.
Відповідне звернення опублікував Департамент консульської служби МЗС України у Facebook.
Путч у Туреччині: що чекає країну "гарячих турів" і куди ще можна поїхати українцеві
Але, незважаючи на попередження МЗС туристичні оператори поки не помітили спаду інтересу українців до Туреччини.
Журналісти “Обозревателя” під виглядом клієнтів обдзвонили ряд турагентств, дізнавшись, що ніякої масової відмови від турів до Туреччини немає.
Трапляються лише поодинокі випадки, коли з турів усе ж знімають бронювання, та й тоді часто просто доплачують турагенції за зміну путівки, вибравши замість Туреччини безпечнішу, але менш економну Чорногорію або Хорватію.
Ба більше, як зізналися туроператори, на тлі подій в Туреччині спостерігається підвищений інтерес українців до цього напрямку. Одними з найпопулярніших запитань залишаються: “А коли будуть гарячі тури?” і “Чи подешевшають тури через путч?”.
Але туроператори зазначають, що зниження цін можливе лише за однієї умови – масового скасування бронювання, а поки про це не йдеться.
Замість Туреччини
Така ситуація, коли українці готові пожертвувати власною безпекою заради відпочинку, склалася не від солодкого життя. Зрештою, 72% українців вважають себе бідною частиною населення.
А відпочинок у Туреччині за цінами виглядає дуже привабливо порівняно з іншими напрямками.
Так, ціни на відпочинок навіть у районі престижної Анталії виявилися значно нижче, ніж на інших популярних серед українців напрямках, включаючи Єгипет, туристична сфера якого перебуває в стані “клінічної” смерті.
Тому, можливо, тим українцям, які не готові жертвувати своєю безпекою, але водночас не можуть собі дозволити курорт у безпечних країнах, доведеться звернути увагу на відпочинок в Україні.
Олег Огнев
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас