Енергетичну інфраструктуру країни треба рятувати від зношеності - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетичну інфраструктуру країни треба рятувати від зношеності - експерти

Енергетика
774
Знос енергоінфраструктури в Україні досягає 70-85%, але залучити стратегічного інвестора в галузь із “ручним” управлінням і адміністративно регульованими цінами неможливо. Таку думку висловив економічний аналітик Тарас Ткачук.
“Ринкові ціни – це і впровадження енергоефективних технологій, в тому числі в державному секторі, на що зараз немає коштів. Питання тарифів на електроенергію і газ виявиться другорядним, коли на перший план вийде проблема застарілого обладнання. Законодавці та експерти запевняють, що іншого шляху, крім як приводити ціну на енергоресурси до економічно обґрунтованого рівня, немає”, – вважає Ткачук.
За словами експертів і законодавців, напівзаходи в енергетичній галузі не допоможуть. “Тільки це (ринкові ціни. – Ред.) є гарантією приходу в галузь інвесторів з новими технологіями. Підвищиться конкуренція, а відповідно, і якість послуг для споживача”, – зазначає заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Белькова.
“Я проти напівзаходів. Бальцерович у Польщі розробляв реформи, впровадив їх комплексно”, – говорить голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олексій Рябчин.
Остаточно всі питання щодо ціноутворення будуть врегульовані тільки із запровадженням повноцінного ринку електроенергії, коли ціни на енергоресурси будуть визначатися попитом і пропозицією, вважає Ткачук.
У травні держава скасувала “соціальний” тариф на газ і встановила єдину ціну на “блакитне паливо” для населення і підприємств – 6,8 грн. Новий ринковий тариф сформований за імпортним паритетом: українцям продають газ за закупівельними цінами + транспортування і податки. Слідом за газом подорожчали опалення і гаряча вода, а наступне підвищення тарифів на “світло” чекає українців з вересня.
Енергетичну інфраструктуру країни треба рятувати від зношеності - експерти
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас