Xerox може купити поліграфгіганта RR Donnelley — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Xerox може купити поліграфгіганта RR Donnelley

Фондовий ринок
168
Як повідомляє сайт PrintDaily.ru, в Bloomberg з’явилася інформація про те, що Xerox і RR Donnelley – найбільша поліграфічна група в світі – можуть вести переговори про об’єднання.
У відповідь на запит американських поліграфічних медіа в Xerox відповіли, що не коментують ринкові чутки.
Як повідомляли ЗМІ, в січні 2016 року Xerox оголосила про намір розділитися на дві незалежні компанії: «сервісна» частина нещодавно отримала назву Conduent, а «технологічна» – продовжує працювати під брендом Xerox на чолі з Джеффом Джейкобсоном (Jeff Jacobson).
Приблизно в той же час, а якщо точніше – в минулому році RR Donnelley анонсувала схожі плани. Подробиць майже не було. Відомо лише, що гігант мав намір розділитися на три бізнеси:
- кастомізовані мультиканальні комунікації (Customized Multi-Channel Communications – CMCo);
- послуги в області фінансових комунікацій (Financial Communications Services – FinancialCo);
- видавництво і рітейл-орієнтований друк (Publishing & Retail-Centric Print – PRSCo).
Технологічний бізнес Xerox в 2015 році згенерував 11 млрд дол. виручки, тоді як «сервісний» підрозділ отримав 7 млрд. Ринкова вартість компанії становить близько 9,6 млрд дол.
Вартість R.R. Donnelley істотно нижче – 3,9 млрд. Але виручка в 2015 склала порівнянні 11,3 млрд. За останні роки RR Donnelley придбала кілька компаній. Найбільш відома з них – конкуруюча поліграфічна група Consolidated Graphics. Але в тому випадку RR Donnelley виступала в ролі консолідатора – показати органічне зростання після завершення угод їй не вдалося.
Xerox також історично не може похвалитися успішними навичками в області поглинань або, правильніше сказати, навичками успішної інтеграції бізнесів. Хоча, деякі угоди, наприклад відносно недавня купівля Impika, виглядають цілком успішними.
Отже, коли якісь частини Xerox і RR Donnelley все-таки об’єднаються – що це значить для поліграфічної індустрії?
Варто нагадати, що RR Donnelley володіє унікальним друкарським обладнанням, яке було розроблено компанією самостійно – зокрема, йдеться про струминні машини (inkjet). Деякі свої технології в 2011 році гігант ліцензував для КВА і планував спільно розробляти струминну машину. При цьому, Xerox і KBA нещодавно оголосили про партнерство в області розробки струминної машини для друку картонного пакування – VariJET 106 Folding Carton Press.
Але найважливішим є той факт, що значна частка виручки RR Donnelley походить від друкованої продукції: книг, фінансових документів, комерційної поліграфії, пакування та ін. І якщо Xerox об’єднає зусилля з RR Donnelley, то вийде, що він почне конкурувати з власними клієнтами. Подібні претензії раніше вже висловлювалися в контексті аутсорсингу друку від великих корпоративних замовників. Xerox завжди стверджувала, що така бізнес-модель ніяк не шкодить її клієнтам, але якщо угода з RR Donnelley все-таки відбудеться, подібні звинувачення спалахнуть з новою силою.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас