Електроенергія в Україні залишається найдешевшою серед країн Європи і СНД - дані рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергія в Україні залишається найдешевшою серед країн Європи і СНД - дані рейтингу

Енергетика
2600
Вартість електроенергії для населення в Україні залишається найнижчою серед країн Європи і пострадянського простору. Такі дані рейтингу, складеного на основі статистичних даних країн ЄС і СНД.
Незважаючи на те що в першій половині 2016 року тариф на електроенергію для населення піднявся на 55,7%, в Україні електрика залишається найдешевшою в Європі. До останнього підвищення, яке відбулося 1 липня, українці в середньому платили 58 копійок за 1 кВт/год. Жителі Данії, де електрика найдорожча у Європі, платять 8,80 грн за 1 кВт/год. В одній з найбагатших країн Євросоюзу – Німеччині, електроенергія коштує населенню 8,51 грн за кВт/год, а в сусідній з нами Росії – 1,13 грн.
Видання наводить дані про те, який обсяг електроенергії можуть собі дозволити купити жителі на свій середньомісячний заробіток. З’ясовується, що за високого німецького тарифу на е/е німці можуть купити практично ту ж кількість кВт, що й мешканці України.
Для українця кількість кВт/год, доступних на середньомісячний заробіток, становить 7 043, для німця – 8 026. А ось жителі Молдови та Латвії, маючи не найвищий для країн Європи тариф – 2,64 грн і 4,78 грн відповідно – на свій місячний заробіток можуть придбати значно менше електроенергії, ніж українці. Латиші можуть оплатити в два рази менший обсяг, ніж українці, – 4 486 кВт/год. Жителі Молдови на свою місячну зарплату можуть купити майже в чотири рази менше за українців – 1 916 кВт/год, Румунії – 2 914 кВт/год за тарифу 3,81 грн.
Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, коментуючи результати рейтингу, зазначив, що не існує такого поняття, як “справедливий тариф” для населення. “Ми можемо сказати про те, що на сьогоднішній день тариф на електроенергію в Україні можна порівняти з тарифами на електроенергію в країнах Західної Європи. Ми говоримо про Німеччину, про Італію, про Іспанію, Грецію, де громадяни можуть купити таку ж кількість електроенергії в місяць, як і в Україні. Вважати паритетним тариф можна в прив’язці до доходів, а не в прив’язці до вартості взагалі”, – сказав Землянський.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас