Рекордний показник: цього року приватні компанії добули 20% всього видобутого в Україні газу (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекордний показник: цього року приватні компанії добули 20% всього видобутого в Україні газу (інфографіка)

Енергетика
386
За перші шість місяців поточного року приватні компанії видобули понад 2 млрд кубометрів газу, або 20% від усього видобутого в Україні газу.
Це найвищий показник за всю історію. І це не враховуючи газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності “Укргазвидобування”, а це ще 500 млн кубометрів, або 5% загальнодержавного видобутку.
Сьогодні видобуток газу в Україні здійснюють майже 50 приватних компаній і підприємств, але більшість з них — малі або навіть дрібні, що мають по одній-дві свердловини. На загальному тлі вирізняються дві найбільші компанії — “Нафтогазвидобування” (входить у структуру “ДТЕК” Ріната Ахметова) і Burisma Holdings (об’єднує шість видобувних компаній, найбільша з яких “Еско-Північ”, групу пов’язують зі Злочевським). На них припадає дві третини всього приватного видобутку газу. Більш того, ці дві компанії забезпечують увесь приріст видобутку газу в країні.
Рекордний показник: цього року приватні компанії добули 20% всього видобутого в Україні газу (інфографіка)
“Нафтогазвидобування” за шість місяців видобула 780 млн кубометрів, що на 230 млн (41%) більше, ніж за відповідний період минулого року. Разом з тим, з березня видобуток газу стабілізувався на рівні 4,3–4,4 млн кубометрів на добу.
Досить амбітні плани у Burisma Holdings: з початку року видобуток становить 540 млн кубометрів, приріст — 11%, а до кінця року обіцяють наростити видобуток на 50%. Нещодавно компанія закупила новий флот для проведення операцій з гідророзриву пласта. Цього року в планах — пробурити 20 нових свердловин.
Ще п’ять компаній можна віднести до групи середніх, серед них “Укрнафтобуріння”, “Гео-Альянс”, “Смарт-Холдинг” і “Полтавська газонафтова компанія”.
Решта компаній мають видобуває менш як 10 млн кубометрів на місяць. “Укрнафтобуріння”, третя за обсягами газодобувна компанія, розробляє Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище на Харківщині. У першому півріччі видобуто 154 млн кубометрів, це на 34 млн (28%) більше, ніж за відповідний період минулого року. Компанія підконтрольна групі “Приват”, при цьому британська JKX володіє часткою у 10%.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас