Бізнесмени очікують зменшення інфляції, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнесмени очікують зменшення інфляції, - НБУ

Казна та Політика
536
5 квартал поспіль український бізнес поліпшує очікування щодо рівня інфляції. В середньому очікують зростання споживчих цін на 18,9% протягом наступних 12 місяців. А в минулому кварталі прогнозували інфляцію на рівні 22,2%.
Про це свідчать результати опитування керівників підприємств, яке Національний банк провів у другому кварталі 2016 року.
Основними факторами інфляції залишаються обмінний курс гривні та підвищення витрат на виробництво, зазначають в НБУ. При цьому рівень впливу курсового чинника на ціни істотно зменшився.
“Впевненість бізнесу в стабільності курсу гривні виросла. Завдяки сприятливій ситуації на сировинних ринках щоденні коливання середньозваженого курсу на міжбанківському валютному ринку не перевищували 2% від середнього значення в період опитування, а всього протягом другого кварталу відбувалося поступове зміцнення курсу гривні. Це мало сприятливий вплив на девальваційні очікування підприємств”, – сказано в коментарі НБУ.
Також після тимчасового погіршення в першому кварталі відновили поступове поліпшення ділових очікувань підприємств. У другому кварталі 2016 року індекс ділових очікувань склав 108,5%. Порівняно з попереднім кварталом він збільшився на 10,1 п. п.
Підприємства прогнозують зростання своїх потреб у кредитах найближчим часом, зазначають у Нацбанку. Як і раніше, близько третини опитаних планує залучати банківські кредити для фінансування своєї діяльності, й переважна більшість із них – у гривні.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас