Фонд гарантування продовжив тимчасову адміністрацію в "Євробанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування продовжив тимчасову адміністрацію в "Євробанку"

Кредит&Депозит
348
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вирішив продовжити тимчасову адміністрацію в неплатоспроможному “Євробанку” на один місяць – до 16 серпня 2016 року включно, повідомляється в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.
Згідно з повідомленням, повноваження тимчасового адміністратора Вадима Кононця продовжено на відповідний період.
Як повідомлялося, 17 червня Фонд гарантування вкладів на підставі рішення Національного банку України (НБУ) про віднесення “Євробанку” до неплатоспроможних увів до фінустанови тимчасову адміністрацію строком на один місяць – до 16 липня включно.
Повноваження тимчасового адміністратора делеговано Вадиму Кононцю.
НБУ відніс “Євробанк” до категорії неплатоспроможних 17 червня.
За інформацією НБУ, Болат Назарбаєв, який 18 травня отримав згоду регулятора на придбання 50% банку, так і не став власником акцій фінустанови. Одночасно куратор “Євробанку” виявив факти здійснення банком операції з “дроблення” депозитів на рахунки в обсязі до 200 тис. грн.
Крім того, в зв’язку із втратою ліквідності банк перестав вчасно виконувати операції клієнтів.
За інформацією НБУ, 98% вкладників, що складає 8 тис. осіб, отримають вклади в повному обсязі.
Загальна сума відшкодування на 15 червня 2016 року становила близько 217 млн ​​грн.
Раніше повідомлялося, що з 15 червня в “Євробанку” почалися проблеми з проведенням платежів. Національний банк пов’язав це з появою інформації про відмову узгодженого інвестора від придбання банку.
Раніше повідомлялося, що НБУ погодив Болату Назарбаєву, чиє ім’я і прізвище збігається з ім’ям і прізвищем брата президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, придбання 50% “Євробанку”.
Б. Назарбаєв планував придбати акції банку, які опосередковано через ТОВ “Консалтингова фірма “Фінанс аналіт сервіс” належать Олександру Адаричу.
Крім того, на розгляді НБУ перебував пакет документів про придбання фізособою – громадянином Казахстану залишку акцій “Євробанку”. Рішення з цього питання не було ухвалено.
На початку травня Б. Назарбаєв повідомив про намір придбати 63,335 млн акцій, що складає 50% зареєстрованого статутного капіталу українського банку. Крім того, купити 50% акцій “Євробанку” мала намір Гульміра Сарсембаєва.
За даними НБУ, на 20 травня 50% акцій банку належить компанії ТОВ “Консалтингова фірма “Фінанс аналіт сервіс”, кінцевим власником якої є О. Адарич, інші 50% банку опосередковано через ТОВ “Консалтингова фірма “Маркетингові технології” належать Вадиму Пушкарьову.
“Євробанк” засновано в 2005 році. Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 квітня 2016 року “Євробанк” посідав 47-ме місце (1,728 млрд грн) серед 109 активних у країні банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас