Рада ухвалила за основу законопроект про усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ухвалила за основу законопроект про усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг

Казна та Політика
1326
Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення адміністративних бар’єрів для експорту послуг (№ 4496).
За ухвалення відповідного рішення проголосувало у вівторок 246 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.
Як повідомила, представляючи законопроект, одна з його авторів Вікторія Пташник, документ спрямований на поліпшення бізнес-середовища для малого і середнього бізнесу в країні.
“Цей законопроект стосується малого і середнього бізнесу. Його чекають тисячі фрілансерів. Він також цікавить тих, хто надає IT-послуги, юридичні послуги, бухгалтерів, дизайнерів, ріелторів та інших”, – сказала вона.
Як повідомив перед голосуванням голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, законопроект № 4496 усуває штучні адміністративні бар’єри на шляху експорту послуг з України, зокрема експорту IT-послуг.
“Сьогодні галузь інформаційних технологій приносить Україні $2 млрд експортної виручки. Якщо ми приймаємо цей закон, то це, по-перше, додатково дасть детінізацію галузі і ті, хто сьогодні працюють в тіні і не заводять легально виручку, матимуть нормальні умови, щоб її заводити. По-друге, це буде стимулювати розвиток галузі”, – сказав він.
Голова комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна повідомила, що зазначений законопроект не розглядався в комітеті, хоча він включає розділ про зміни для бухгалтерського обліку. При цьому вона запропонувала вилучити розділ про зміни в бухобліку із законопроекту № 4496 і врахувати його під час розгляду базового законопроекту про ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні, який перебуває на розгляді в комітеті.
Як повідомив Національний банк України (НБУ) на своїй сторінці в мережі “Фейсбук”, законопроект № 4496 дозволить спростити ведення підприємницької діяльності для малого і середнього бізнесу, вивести значний обсяг експорту послуг в легальну площину, а також збільшити приплив валютного виторгу.
За оцінкою регулятора, ухвалення цього законопроекту дозволить мінімізувати адміністративні бар’єри під час процедур укладення зовнішньоекономічних контрактів, зарахування валютної виручки, а також бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Зокрема, укладання зовнішньоекономічних договорів стане можливим не тільки в письмовій формі, а й у електронній формі; законопроект закріпить заборону банкам вимагати переклад документів на українську мову, в разі якщо вони оформлені англійською, рахунок (інвойс) буде визнаватися первинним документом і може бути підписаний за допомогою особистого підпису, аналога власноручного підпису, електронного підпису або електронного цифрового підпису, електронного підпису з одноразовим ідентифікатором.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас