Канули в Лету: 10 відомих компаній, що зазнали фіаско — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Канули в Лету: 10 відомих компаній, що зазнали фіаско

Фондовий ринок
4783
Цього дня в 2001 році оголосила про своє банкрутство американська компанія «Полароїд», моментальні камери якої є одним із яскравих спогадів з 90-х. Payspace Magazine зробив добірку гучних банкрутств із різних індустрій, в тому числі фінансової.
1. Банк Lehman Brothers
Lehman Brothers вважався одним із глобальних лідерів у інвестиційному бізнесі, а його крах став потрясінням для всієї фінансової системи США. Ще в 2006 фінансовому році виручка компанії склала $46,7 млрд, а вже 2008 року було оголошено про банкрутство Lehman Brothers.
Сталося це з двох причин. По-перше, власники банку дуже багато грошей вклали в іпотечні цінні папери, які стали головною причиною фінансової кризи в США. По-друге, уряд фактично відмовився надати фінансову підтримку Lehman Brothers.
2. South Sea Company
Якщо банкрутство попередньої компанії ще свіже в пам’яті, то історія англійської торговельної South Sea Company, яка є по суті фінансовою пірамідою, сталося у ХVІІІ столітті. Підприємство було засноване 1711 року в Англії з метою торгівлі в Південній Америці.
Серед перших акціонерів компанії були такі відомі особистості, як Ісаак Ньютон і Джонатан Свіфт. Однак незабаром вартість акцій почала падати, і тисячі людей розорилися. Компанія оголосила себе банкрутом. В результаті проведеного розслідування були виявлені випадки шахрайства серед керівництва South Sea Company.
3. Pan Am
Після Другої світової війни компанія Pan Am зробила значний внесок в розвиток міжнародного туризму і сфери повітряних пасажирських перевезень. Однак несприятливий збіг обставин став причиною краху колись успішної компанії. Теракт 1988 року, коли терористи висадили в повітря літак Pan Am в небі над Шотландією, завдав непоправної шкоди репутації компанії. А зростання цін на нафту і авіапаливо 1991 року внаслідок війни у Перській затоці стало вирішальним для перевізника, який перебував і без того в складному фінансовому становищі. 4 грудня 1991 року авіакомпанія оголосила про банкрутство.
Канули в Лету: 10 відомих компаній, що зазнали фіаско
4. Washington Mutual
Фінансова криза в США спричинила банкрутство ще одного великого банку. Буквально через два тижні після краху Lehman Brothers лопнув також банк Washington Mutual. Він спеціалізувався на іпотечному кредитуванні, зокрема на кредитах великого ризику.
Причиною банкрутства фінансового гіганта стали величезні втрати на іпотечному ринку. Не врятували банк і додаткові інвестиції в розмірі $7 млрд.
5. Nokia
Компанія Nokia була справді провідним виробником мобільних телефонів на рубежі століть. Однак згодом вона втратила частку на ринку на користь інших, більш високотехнологічних компаній. У 2014 році Microsoft купила мобільний підрозділ Nokia, після чого оголосила про припинення використання бренду Nokia.
Канули в Лету: 10 відомих компаній, що зазнали фіаско
6. Enron
Банкрутство цієї енергетичної американської компанії, зумовлене великим скандалом, стало не тільки одним з найбільших у світі, але і одним з найдраматичніших.
Керівництво компанії звинувачували у фальсифікації звітності, що вводило інвесторів Enron в оману. Також було розкрито застосування різних фінансових і офшорних схем. Після банкрутства компанії в 2001 році без роботи залишилися тисячі людей, а інвестори втратили великі суми грошей. Але ще страшніше було те, що безліч колишніх і теперішніх працівників Enron втратили свої заощадження на рахунках пенсійного фонду – загалом близько $2 млрд.
7. General Motors Company
Протягом 77 років, до 2008 року, General Motors був найбільшим виробником автомобілів у світі. Банкрутство компанії називали, по суті, банкрутством усієї автомобільної індустрії США.
Про передбачуваний крах GM стало зрозуміло заздалегідь. Ще задовго до початку кризи, в 2005 році компанія зазнала збитків у $10,6 млрд. У 2007-му втрати склали вже $38,7 млрд, а через рік продажі впали на 45%. В результаті, за розміру активів у $82,3 млрд GM набрала боргів аж на $172,8 млрд.
8. WorldCom
Колись найбільша телекомунікаційна американська компанія, що забезпечує більше половини інтернет-трафіку в країні, також зазнала краху. Причина цього – ті ж таки махінації з фінансовою звітністю. Як заявило керівництво WorldCom, у фінансових документах за 2001-2002 рр. була виявлена ​​«помилка» на суму $3,8 млрд. У результаті проведеного розслідування з’ясувалося, що ця сума пішла на поточні витрати з підтримки бізнесу. Але компанія заявила, що витратила гроші на придбання основних фондів – обладнання та нерухомості.
Більше року WorldCom регулярно вносила суму $3,8 млрд до «Капітальних витрат», що дозволяло рознести суму на довгі роки. Це зробило доходи компанії на $3,8 млрд більше, ніж вони були насправді.
9. Olivetti
Перший сучасний персональний комп’ютер Olivetti M20 на основі мікропроцесора Zilog Z8000 був випущений 1982 р. У 1983 р. Olivetti представила M24, клон IBM PC. Цей продукт був досить популярним у Європі, він використовувався зокрема і державними структурами. Однак Olivetti не змогла конкурувати з більш швидким і надійним мікропроцесором Intel 80386.
У 1995 році Olivetti випустила повністю мультимедійний ПК для домашнього використання під назвою Envision. Однак і цей проект провалився. Компанія з Люксембурга Bell S.A. придбала контрольний пакет акцій Olivetti в 1999 р.
10. Bear Stearns
Замикає нашу добірку ще один інвестиційний банк, який збанкрутував у березні 2008 року. У серпні 2007 року банк опинився в центрі кризи іпотечного кредитування. В результаті два хедж-фонду під його управлінням втратили на інвестиціях в іпотечні облігації майже всі гроші клієнтів ($1,6 млрд), що викликало паніку на фондовому ринку.
14 березня 2008 року Bear Stearns оголосила, що потребує термінового фінансування для виконання зобов’язань по виплатах через кредитну кризу в країні. Федеральна резервна система США і банк JPMorgan Chase погодилися виділити додаткове фінансування. Відразу після цієї новини акції банку впали на 47%.
16 березня банк оголосив, що приймає пропозицію про придбання від JPMorgan Chase за $236,2 млн.
Ніна Крузова
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас