До осені очікується зниження цін на борщовий набір (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До осені очікується зниження цін на борщовий набір (інфографіка)

Особисті фінанси
363
Влітку каструля улюбленої страви українців – червоного борщу – обійдеться в 93,7 грн. Це на 8,8 грн, або майже на 10% дешевше, ніж навесні, кажуть експерти, оскільки зараз подешевшали базові овочі, що входять до складу борщу, – капуста, морква, цибуля, помідори. Причому вартість борщу до осені може ще трохи знизитися, адже у вересні-жовтні борщовий набір традиційно знаходиться на ціновому мінімумі.
Журналісти порівняли літній та весняний індекси борщу, а також пригадали, скільки він коштував рік тому.
До осені очікується зниження цін на борщовий набір (інфографіка)
Найбільше б’є по гаманцях українців вартість м’яса (у нашому випадку телятини), адже в питомій вазі варива цей інгредієнт тягне на себе майже 60% чека. Тому господині радять заміняти дорогу телятину, кіло якої зараз коштує до 82 грн, більш бюджетними варіантами – свининою (40-50 грн/кг) або куркою (30-40 грн/кг).
По суті, у українців немає іншого виходу, ніж економити на приготуванні борщу. Адже якщо порівняти ціну каструлі борщу зараз і рік тому, з’ясовується, що 5 літрів борщу подорожчали на 3,6 грн. Начебто це і небагато, але якщо вивчити вартість інгредієнтів, то відразу стане ясно, що ціна на деякі з них стала істотно вищою. Приміром, за рік петрушка і кріп подорожчали на 10 грн/кг, часник – на 7,8 грн, буряк – на 2,3 грн., картопля – на 1,9 грн, телятина – на 2,7 грн. Водночас за рік подешевшали помідори – на 1,5 грн, капуста – на 3,1 грн, морква – на 3 грн.
Експерти пояснюють зростання і падіння вартості овочів впливом врожаю: в один рік може бути надлишок якихось овочів, і вони дешевшають, або навпаки, брак інших овочів і їх подорожчання.
Тим часом експерти прогнозують подальше зниження ціни борщу восени. “Вартість борщу ще трохи знизиться за рахунок овочів. Капуста може впасти в ціні на 30-40 коп. Сезон картоплі ще не почався – у вересні її вартість знизиться до 3-3,5 грн/кг. Буде дешевша і морква – на 1-1,5 грн/кг”, – зазначає експерт аграрних ринків УКАБ Євген Двірник.
За його словами, буде трохи дешевше і м’ясо: “Телятина високим попитом не відрізняється, тому її ціна коливалася в межах 3-5% на рік. Але восени типово ціна на м’ясо знижується на 2-3%”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас