Міненерговугілля хоче змусити продавати частину вугілля на біржах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерговугілля хоче змусити продавати частину вугілля на біржах

Енергетика
156
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України готує законопроект про ринок вугілля, яким хотів би змусити вертикально інтегровані компанії (ВІК) продавати частину вугілля на біржах.
Про це повідомив міністр Ігор Насалик”.
“Якщо ми змусимо ВІК продавати хоча б 30% вугілля на біржах, вже можна буде говорити про об’єктивні спотові ціни. Крім того, в нас є поруч два референтних ринки – Польща і Казахстан”, – сказав глава Міненерговугілля.
За його словами, прем’єр-міністр Володимир Гройсман та голова галузевого регулятора НКРЕКП Дмитро Вовк з цією ідеєю згодні.
Міністр зазначив, що виступає проти затвердженої НКРЕКП формули ціноутворення на вугілля на основі ціни в порту Роттердам плюс витрати на транспортування його в Україну.
“Ціна вугілля має встановлюватися… як ціна хаба в Північній Європі мінус логістика”, – вважає Насалик.
Він також повідомив, що з поточного року в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей України буде щорічно публікувати дані про ситуацію у вугільному секторі – хто скільки видобуває і куди які податки платить.
Говорячи про долю 25 державних шахт, міністр вказав, що вони розділені на три групи, з яких група нерентабельних містить 11 шахт, які необхідно закрити. Насалик повідомив, що кілька таких шахт можна вивести хоча б на нульову рентабельність і приватизувати за рахунок спільних проектів із фінансовими донорами про перепрофілювання їх на підприємства переробної промисловості.
“Третя група – це всього 7 високорентабельних шахт. Вони будуть забезпечувати енергонезалежність країни”, – зазначив глава Міненерговугілля.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас