У Національному банку змінили наглядову раду. Що відомо про її нових учасників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Національному банку змінили наглядову раду. Що відомо про її нових учасників

Казна та Політика
752
Учора, 7 липня, парламент затвердив чотирьох членів наглядової ради Національного банку. Голосування відбувалося в найкращих традиціях українського політикуму – з порушенням регламенту і законодавства.
Рада Нацбанку має складатися з дев’яти осіб: по чотири представники від парламенту і президента, дев’ятим до складу ради автоматично входить голова НБУ. Повноваження попередньої команди ради НБУ скінчилися ще у вересні минулого року. Однак, тільки вчора депутати офіційно відправили своїх делегатів у відставку та обрали нових. Адміністрація президента своїх висуванців досі офіційно не озвучила.
Таким чином, Нацбанк, всупереч законодавству, вже 10 місяців працює і формує свою політику без наглядової ради. Адже, згідно із законодавством, саме рада затверджує основні напрями грошово-кредитної політики в країні.
Відповідно до закону, кандидатури членів ради регулятора мають попередньо обговорюватися і голосуватися на спеціальному відкритому засіданні комітету ВРУ з питань фінансової політики та банківської діяльності. У листопаді 2015-го профільний комітет затвердив чотирьох кандидатів, у березні 2016-го подав відповідний законопроект на голосування.
Тоді до складу ради НБУ за мандатом від БПП увійшов Станіслав Аржевітін, банкір і екс-нардеп від партії Наша Україна, – за його кандидатуру проголосували 10 членів комітету ВРУ. Від фракції Народний фронт в НБУ делегували екс-члена правління Нацбанку Олену Щербакову, яка обіймала посаду до грудня 2014-го (11 голосів). Тимофій Милованов, член міжнародного академічного Ради Київської школи економіки висунутий від Об’єднання Самопоміч (11 голосів). Від Радикальної партії Олега Ляшка – екс-заступник голови НБУ (до жовтня 2014-о) Віра Ричаковська (11 голосів).
Учора, під час винесення на голосування у Верховній Раді законопроекту щодо складу Ради НБУ, депутат від БПП Михайло Довбенко, який є членом профільного комітету ВРУ, “підмінив” склад членів ради. “Пропонується призначити членами ради НБУ Олександра Пасхавера терміном на сім років, Наталю Гребенник терміном на шість років, Тимофія Милованова терміном на п’ять років, Віктора Козюка терміном на чотири роки”, – зачитав Довбенко.
При цьому ні радник президента Петра Порошенка Пасхавер, ні екс-директор монетарного департаменту НБУ Гребенник не розглядалися в переліку кандидатів у листопаді минулого року. А за Козюка, завідувача кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету, проголосували тільки 5 членів комітету.
“Верховна Рада має право не підтримати висуванців, проте не може проголосувати за кандидатури, які були не розглянуті комітетом”, – пояснює юрист і екс-працівник департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Ярецький.
Пасхавер, який є за сумісництвом президентом Центру економічного розвитку, розглядався в кандидати в члени ради НБУ саме за квотою президента. Чому сьогодні в Раді він пішов за квотою парламенту, Пасхавер прокоментувати не зміг.
“Мені запропонували цю посаду півроку тому. Наскільки я розумію, це була ініціатива президента. Я позаштатний радник президента, природно, я погодився. Я зустрічався з людьми з Нацбанку, ми обговорювали це питання, секрету в цьому немає”, – каже Пасхавер.
Як пояснив ще один член профільного комітету і член БПП Руслан Демчак, підміна кандидатів відбувалася з ініціативи окремих депутатів. Мотивом стало те, що попередні кандидати голосувалися ще в складі “старої коаліції”, і то був компроміс між коаліціантами. Зараз же дві фракції – “радикали” і бютівці – не співпрацюють з коаліцією і не голосують за потрібні законопроекти, тому їхніх кандидатів – Ричаковську і Щербакову – вирішили відкликати.
Однак голосування було провалено, свої голоси за такий склад ради віддали 211 депутатів, за необхідного мінімуму в 226. Після цього члени профільного комітету вирушили на екстрене засідання, забувши про це повідомити голові комітету, депутату від “радикалів” Сергію Рибалці. Нове голосування провели в закритому режимі, що також є порушенням норми закону.
“Нелегітимне” засідання комітету повернуло кандидатів РПОЛ і БЮТ, проте замінило Аржевітіна на Козюка. Обидва кандидати були делегатами від БПП. За словами Демчака, він особисто ще в минулому році висунув кандидатуру Козюка, тому “на радощах” не поставив жодного запитання про причини заміни делегатів.
В результаті голосування в парламенті Козюка призначили до ради НБУ терміном на сім років, Щербакову – на шість, Милованова – на п’ять і Ричаковську – на чотири.
За словами Аржевітіна, розмови щодо підміни кандидатів почалися цього тижня. “За два дні до голосування було прийнято рішення змінити кілька кандидатів, зокрема, мою кандидатуру зняли і включили Козюка, – коментує він і додає, що його самого усунули за опозиційну позицію стосовно політики керівництва НБУ, зокрема, він виступає проти інфляційного таргетування. – Я не думаю, що були питання щодо мого професіоналізму. Можливо, не всім подобається моя позиція. Я не вмію голосувати за рішення, які хтось готує”.
Заступився за Аржевітіна і Рибалка, без відома якого відбувалося нове обговорення членів ради. “Сьогоднішнє рішення про призначення чотирьох членів ради НБУ від парламенту прийнято з грубим порушенням законодавства. В останню хвилину, під шаленим тиском влада все-таки змусила профільний комітет змінити склад кандидатів. Те, що Станіслава Аржевітіна замінили саме таким способом, це реакція влади на його активну участь в розробці нашого проекту Стратегії розвитку банківської системи і на його критику дій Національного банку”, – заявив він. Радикальна партія оскаржить це рішення в суді.
А ось в НБУ новий склад ради підтримали. “Ми повністю підтримуємо той склад, за який проголосували у Верховній Раді. Ми не вибираємо кандидатів, це рішення повністю в компетенції депутатів, і ми не мали на нього впливу”, – прокоментувала голова НБУ Валерія Гонтарева.
Те, що сталося вчора у ВРУ, фінансовий аналітик рейтингового агентства Експерт-Рейтинг Віталій Шапран називає боротьбою за вплив на політику НБУ. “Договорняк по першому колу [вибір кандидатів у листопаді] полягав у тому, що в якості кандидатів до ради протягнули трьох нелояльних до правління НБУ членів, два з яких “колишні” [звільнені працівники НБУ], а один з категорії “любі друзі” [Аржевітін як опонент керівництва НБУ]. Зрозуміло, що правлінню НБУ працювати з такою радою буде некомфортно, і сьогодні трьох спробували замінити на більш лояльних”, – коментує аналітик.
Загалом же, на його думку, ситуація виглядає такою, що політичні сили не шукають для ради НБУ команду, яка додасть позитивні тренди в економіці й фінансовому ринку, а прагнуть вкусити правління НБУ, створивши дискомфорт у роботі.
“Якщо я буду законно призначений до ради НБУ, то я буду керуватися в своїй роботі совістю і своїми професійними знаннями. Якщо я буду призначений з порушенням законодавства – я буду змушений відмовитися від участі в такій раді. Я вважаю, що нелегітимність робить раду НБУ неефективною і відбере у неї моральне право здійснювати контрольні функції в інтересах суспільства”, – відреагував на події Милованов, якому пощастило залишатися єдиним кандидатом, якого депутати не намагалися підмінити.
В цілому ж, як кажуть опитані експерти, депутати схаменулися про необхідність ухвалити законопроект щодо складу ради НБУ, оскільки без її легітимного рішення Нацбанк не перерахує ₴38 млрд до держбюджету з прибутку НБУ за 2015 рік. Ці гроші підуть на виплату зарплат, пенсій, ліки, енергоносії. Для того щоб кошти були перенаправлені в державну казну, рада НБУ має затвердити річний аудиторський звіт Національного банку.
“Хочу звернутися сьогодні до всіх депутатів Верховної Ради і, зокрема, до двох фракцій українського парламенту з величезним проханням розблокувати роботу парламенту і прийняти, по крайній мере, два рішення. Перше – це прийняти рішення про Раду Національного банку за квотою самої Верховної Ради, – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду. – Якщо парламент цього не зробить, на превеликий жаль, будуть під загрозою соціальні виплати в Україні, і саме з вини тих, хто блокує роботу Ради”.
До 15 вересня рада НБУ також має затвердити кошторис витрат Національного банку на наступний рік.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас