Лікнеп для параноїків. Наскільки безпечний месенджер Telegram і чи варто переходити на WhatsApp — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікнеп для параноїків. Наскільки безпечний месенджер Telegram і чи варто переходити на WhatsApp

Технології&Авто
2948
В інтернеті розгоряється неабиякий скандал навколо російського месенджера Telegram. Кілька експертів з безпеки виступили із заявою про його “дірявість”. Фундатор Telegram Павло Дуров виступив з відповіддю, що спростовує закиди і звинувачує в усьому Великого Брата.
Вільям Тертон, автор авторитетного ресурсу Gizmodo, обрав для своєї статті вельми промовистий заголовок: “Чому вам слід негайно перестати користуватися Telegram”.
Тертон, посилаючись на експертів з комп’ютерної безпеки і власні міркування, приходить до висновку про те, що захист приватності користувачів у Telegram – це міф, плід роботи маркетингової машини.
“У Telegram – понад 100 млн користувачів, – пише Тертон. – І якщо ви один з них, то вам варто негайно перестати користуватися цим додатком”.
Тертон і деякі інші експерти вважають, що основні проблеми Telegram – відсутність шифрування за умовчанням і сам по собі протокол шифрування, надійність якого складно перевірити. Критики стверджують, що Telegram небезпечний для тих, хто хоче зберегти свою приватність, і рекомендують переключитися на WhatsApp, який шифрує всю переписку, або інші безпечні месенджери.
Творець Telegram Павло Дуров негайно відповів на критику на своїй сторінці в соціальній мережі ВКонтакті, автором якої він також є.
Дуров висловив обурення закидами критиків, назвав їхні аргументи необґрунтованими, а саму атаку – маркетинговою кампанією проти Telegram.
Спробуємо розібратися, в чому суть претензій до Telegram, і наскільки Дурову вдалося їх спростувати. Власне, лише так – ознайомившись із позицією обох сторін – і можна зробити висновок про те, чи варто користуватися Telegram або ж час перейти до конкурентів.
Звинувачення
Тертон насамперед цитує Крістофера Сагояна, аналітика Спілки захисту цивільних свобод США, який звинувачує Telegram у відсутності шифрування за умовчанням.
Користувачі думають, що їхнє листування завжди захищене, але це не так, зазначає Сагоян. Для шифрування в Telegram потрібно увімкнути цю функцію “секретного чату” в налаштуваннях. Переважна більшість користувачів цього не робить.
Це стосується і групових чатів Telegram, якими користуються сотні тисяч осіб.
На думку експертів, немає жодних підстав для того, щоб шифрування не вмикалося за умовчанням. Це свого роду пастка для наївних користувачів – ви думаєте, що ваша переписка зашифрована, а насправді це не так.
Друге звинувачення стосується самого шифрування. Навіть якщо ви його увімкнули, це не означає, що ваша переписка надійно захищена, констатує Алан Вудворд, професор британського університету Суррея.
Річ у тім, що Telegram використовує власний протокол шифрування MTproto. І Вудворд, як і багато інших експертів з криптографії, висловлює сумніви в його надійності.
Тут є парадокс, в усякому разі з погляду недосвідченого користувача. Сучасна криптографія ґрунтується на відкритості. Тобто на багаторазових перевірках, яким піддається той чи інший протокол шифрування відкритою спільнотою програмістів і хакерів. Лише так можна переконатися в тому, що автори протоколу не залишили в ньому вразливостей для того, щоб зробити можливими злом і “прослушку”.
“Серед криптографів вважається нормальним розкривати свої алгоритми, – пояснює Вудворд. – Але тут ми блукаємо в пітьмі”.
Вудворд каже, що не бачив жодного переконливого свідоцтва надійності MTproto. Ба більше, взагалі незрозуміло, навіщо люди, які не мають досвіду в криптографії, взялися за написання свого протоколу, цікавиться професор.
Лікнеп для параноїків. Наскільки безпечний месенджер Telegram і чи варто переходити на WhatsApp
Метью Ґрін, професор криптографії університету Джона Хопкінса, вважає, що поки рано стверджувати, що MTproto відверто поганий, але його насторожує те, що протокол писали математики, а не професійні криптографи. “Я не стверджую, що протокол MTproto небезпечний, я говорю, що він виглядає дуже дивно”, – підсумовує Ґрін.
Навіщо писати свій протокол, надійність якого неможливо довести, якщо існують безпечні протоколи з бездоганною репутацією, цікавиться Тертон, вказуючи, наприклад, на месенджери WhatsApp і Signal, які використовують відомий протокол Open Whisper Systems.
Захист
Павлу Дурову і раніше доводилося відбивати подібні атаки. Він упевнений, що Telegram – як кістка в горлі у конкурентів. Звідси – прагнення переконати користувачів, які після одкровень Едварда Сноудена бояться тотальної “прослушки”, що Telegram небезпечний.
У минулому році Дуров вирішив “обламати” критиків, оголосивши довгостроковий конкурс на злом Telegram. Тому, хто знайде уразливість в протоколі MTptoro, була обіцяна винагорода в $300 тис. І по неї досі ніхто не приходив.
Нові наскоки на Telegram Дуров зустрів у всеозброєнні.
Він розмістив розгорнуту відповідь на критику на своїй сторінці ВКонтакті.
Текст починається з різкої заяви: “Американський сайт Gizmodo недавно опублікував одіозний матеріал про Telegram, повний помилок, неточностей і навмисної підміни понять”.
Далі Дуров відповідає критикам за пунктами.
Він, зокрема, стверджує, що вся переписка користувачів, зокрема групові чати, шифрується завжди. Просто йдеться не про “кінцеве” шифрування (end-to-end encryption), яке унеможливлює зберігання листування на сервері та відновлення його на різних пристроях.
Насправді Telegram використовує в цих чатах інший тип шифрування, ключі від якого діляться на кілька частин і зберігаються на різних серверах. Ці сервери, наголошує Дуров, розташовані в різних країнах, тобто в різних юрисдикціях.
Тому, пише Дуров, практично неможливо змусити Telegram видати ці ключі за рішеннями суду. Для цього треба було б безпрецедентне співробітництво влади безлічі різних держав.
Також Дуров обурився тим, що американські експерти з криптографії вважають протокол MTproto “неперевіреним”.
“Професор явно не спромігся зайти на сайт Telegram”, – іронізує Дуров, наголошуючи, що будь-хто за 5 хвилин може отримати всі дані, необхідні для аналізу його протоколу. Також відкрито і вихідний код самого додатка Telegram, що дає можливість переконатися в тому, що секретні чати теж не містять вразливостей.
Соцмережі в цілому прихильно сприйняли відповідь Дурова. Багато хто вважає: той факт, що нікому ще не вдавалося зламати Telegram, а також від’їзд Дурова з Росії внаслідок небажання співпрацювати з ФСБ щодо “прослушки” користувачів месенджера свідчать на його користь.
Висновок
Критика на адресу Telegram багато в чому обґрунтована. Незрозуміло, чому не використовується end-to-end encryption для всіх чатів, як це зроблено в тому ж WhatsApp.
Судячи з усього, протоколи захисту WhatsApp, Signal, iMessage і деяких інших популярних месенджерів можна вважати більш надійними. Можливо, MTproto не поступається їм. Але це все ж потрібно довести перевірками експертів. А вони поки відмовчуються.
Водночас, багато хакерів вже намагалися зламати Telegram, але кругленька сума, яку Дуров обіцяв за це, поки так і не знайшла свого власника. Це говорить про те, що криптографія месенджера заслуговує на повагу.
Тому, якщо ви не хочете вникати в деталі й вважаєте за краще прості перевірені рішення – ваш вибір WhatsApp (це наймасовіший варіант, хоча є й інші, наприклад, Signal).
Лікнеп для параноїків. Наскільки безпечний месенджер Telegram і чи варто переходити на WhatsApp
Якщо ви побоюєтеся стеження Великого Брата чи просто страждаєте на “американофобію”, уникаючи сервісів із власниками або серверами в США, то Telegram цілком прийнятний варіант. Не забувайте лише вмикати функцію “секретних чатів”.
Плюси й мінуси Telegram:
+
  • Відкритий вихідний код програми
  • Листування не зберігається на серверах (якщо увімкнено “секретний чат”)
  • Є можливість зробити повідомлення таким, що самознищується через якийсь час (якщо увімкнено “секретний чат”)
  • Є десктопний додаток
  • Сервери в різних країнах з різними законодавчими базами
  • Сумніви експертів у надійності криптографії
  • “Секретні чати” не увімкнено за умованням
Плюси й мінуси WhatsApp:
+
  • Закритий вихідний код програми
  • Листування не зберігається на серверах (якщо тільки цього не схоче сам користувач)
  • Надійні методи криптографії
  • Немає десктопного додатка
  • Американська юрисдикція
  • Належить компанії Facebook, яка, на думку багатьох, вільно поводиться з приватними даними користувачів
Олексій Бондарєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас