Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії

Енергетика
443
Пентагон розглядає екологічно чисті джерела енергії як основу своєї довгострокової стратегії. Це ж саме роблять багато компаній.
Міністерство Оборони США є другим найбільшим покупцем електроенергії з відновлювальних джерел шляхом укладання договорів, спрямованих на забезпечення довгострокових постачань та стимулювання розробників проектів у сфері сонячної та вітрової енергетики.
Такий висновок можна зробити, проаналізувавши понад 600 корпоративних договорів купівлі-продажу електроенергії (PPA), повідомляє компанія “Блумберг Нью Енерджі Файненс” [Bloomberg New Energy Finance]. Більше купує лише Google.
Відновлювальні джерела енергії стали достатньо дешевими, щоб конкурувати з традиційними енергоносіями у багатьох місцях світу, а особливо на Великих Рівнинах (США), де вітрові електростанції вкривають землю від Техасу до Міннесоти.
Компанії, що купують електроенергію, укладають ф’ючерсні угоди, зазвичай з енергетичними компаніями, для забезпечення довгострокового хеджування мінливих цін на електроенергію.
У Пентагоні військові вже уклали угоди на придбання до 3 гігават відновлювальної потужності до 2025 року. Військово-повітряні сили та Військово-морські сили запускають проекти чистої енергетики у своїх військах.
Віце-адмірал Військово-морських сил у відставці Деніс МакГін [Dennis McGinn], який наразі є помічником міністра з питань енергетики, обладнання та навколишнього середовища, заявив, що “економічна безпека нерозривно пов’язана з енергетикою та навколишнім середовищем. Неможливо розглядати питання енергетики, не враховуючи її вплив на навколишнє середовище”.
У Пентагоні вважають, що “чиста енергетика” є просто кращою, навіть не враховуючи переваги для клімату. Вона допомагає військовослужбовцям у виконанні завдань, як у великих масштабах, так і у малому, наприклад, забезпечуючи освітлення вантажів, які солдати переносять на поле бою. Не дивно, що Конгрес, Білий Дім та Об’єднаний комітет начальників штабів заохочують військових до переходу на чисті джерела енергії.
Нижче наведено подробиці процесу:
Все змінюється
Укладаючи такі угоди, великі компанії створюють революцію в енергетичному секторі. На цій схемі зображено, як змінилась структура джерел електроенергії в США з 2000 року. Блакитна та жовта смуги, що розширюються у бік верхнього правого краю схеми, демонструють збільшення обсягів генерації сонячної енергії.
Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії
Деякі організації, які купують чисту енергію, роблять це незважаючи на товсту коричневу смугу, що розширюється, у схемі зверху. Вона відображає збільшення пропозиції газу за рахунок сланцевих родовищ.
Більшість потужностей вітрових та сонячних електростанцій були замовлені енергетичними компаніями. Угоди, укладені великими брендами, великими держаними структурами та великими освітніми установами, охоплюють не більше 10 відсотків від сукупної встановленої потужності вітрових та сонячних електростанцій.
При цьому багато з цих користувачів зеленої енергії витрачають багато коштів на маркетинг і рекламу, не соромлячись рекламувати свій прогресивний підхід до застосування рішень, що гальмують кліматичні зміни.
За оцінками “Блумберг Нью Енерджі Файненс”, розквіт використання відновлювальних джерел енергії та природного газу повинні допомогти у досягнення мети президента Барака Обами у сфері скорочення викидів та кліматичних змін на 2030 рік, відповідно до якої викиди двоокису вуглецю мають скоротитись на 32 відсотки у порівнянні з 2005 роком, — незалежно, від успішності оскарження у судовому порядку його Плану чистої енергетики.
Хто купує чисту енергію?
У певній мірі, ті, від кого це очікувалось. Найбільші 20 покупців відновлюваної енергії включають великі технологічні компанії, виробників товарів широкого споживання, та торгові мережі, які регулярно вихваляються дотриманням принципів використання чистої електроенергії.
Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії
За інформацією, що міститься в об’єднаній базі даних “Блумберг Нью Енерджі Файненс”, на діяльність Google у цій сфері припадає майже 26 відсотків від сукупних потужностей, побудованих 350 іншими установами.
Крім того, ця компанія є лідером провідної галузі. З 2013 року технологічна галузь випереджає виробництво, торгівлю та інші сектори економіки. Галузь придбала 1,78 гігават у 2015 році, що більше, аніж придбала уся країна у 2014 році (біля 1,63 гігават).
Очікується, що цього року темпи розвитку дещо знизяться внаслідок закінчення терміну дії податкової пільги на виробництво вітрової енергії та очікуваного закінчення терміну дії податкової пільги на інвестиції у виробництво сонячної енергії. Однак, у грудні дію обох пільг було продовжено, тож інвестиції у зелену енергетику можуть зростати й надалі.
Де це відбувається?
На цій мапі показані місця реалізації нових проектів у сфері відновлювальної енергії відповідно до укладених корпоративних договорів купівлі-продажу електроенергії.
На Великих Рівнинах утворився справжній коридор, усіяний великими вітровими електростанціями. Кожна нова велика електростанція здатна забезпечити електроенергією у середньому 35 000 сімей.
Штат Каліфорнія є справжнім локомотивом розвитку сонячної енергетики в США. Крім того, багато проектів реалізуються в Середньо-Атлантичному регіоні та на Середньому Заході.
Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії
Роблячи “добру справу”
“Соціально-екологічна відповідальність” може бути для декількох цілей: як економія, заплутування або “зелений піар”. Але, відповідно до даних “Блумберг Нью Енерджі Файненс”, соціально-екологічній відповідальності можна дати ще одну характеристику: це працює.
Приймаючи на себе зобов’язання зі скорочення або припинення забруднення навколишнього середовища, директори показують, що надають перевагу економічному підходу до ухвалення рішень, а не ціноутворенню у короткостроковій перспективі.
Компанії та інші установи виділяють ресурси на зелену енергетику у той час, коли ціни на традиційну електроенергію, отриману за рахунок спалювання природного газу, майже досягли свого історичного мінімуму.
Помірковані люди можуть не погодитись з тим, яка з революцій була більш істотною, революція чистої енергетики, або революція сланцевого газу. Розглянувши лише кількісні показники, можна стверджувати, що газ зробив традиційні джерела енергії дуже дешевими.
Воєнні операції Америки здійснюватимуться з використанням відновлюваних джерел енергії
Дивує те, що багато компаній, які, до речі, завжди слідкують за кількісними показниками, не покладаються лише на короткострокові цифри.
Відповідаючи на скептичні закиди зборів акціонерів компанії Apple Inc. у березні 2014 року, головний виконавчий директор Тім Кук [Tim Cook] заявив критикам: “Якщо ви збираєтесь змусити мене робити те чи інше виключно з цією метою (забезпечення рентабельності), Вам слід вийти зі складу акціонерів”.
Навіть компанія Wal-Mart Stores Inc. в рамках своєї програми соціально-екологічної відповідальності вивела компанію Bentonville зі штату Арканзас на ринок відновлювальних джерел енергії США.
“Кожна компанія має свої причини для укладання корпоративних договорів купівлі-продажу електроенергії, включаючи міркування соціально-екологічної відповідальності, цінності компанії, хеджування ціни та стабілізування впливу на собівартість продукції, – заявила пані Палмер, голова служби Google з питань енергетичної стратегії та глобальної інфраструктури. – Зрозуміло, що ми не єдині, хто бачить великі перспективи у цій діяльності”.
Декілька компаній з корпоративного рейтингу США зобов’язались дотримуватись науково обґрунтованих кліматичних цілей. Зокрема це: Mars Inc. (13 місце у рейтингу), Procter & Gamble Co. (15 місце у рейтингу), Owens Corning (16 місце у рейтингу), та L’Oréal SA (175 місце у рейтингу).
Багато компаній активно укладають договори купівлі-продажу електроенергії у різних країнах світу. У грудні компанія Google придбала 781 мегават вітрової та сонячної енергії в США, Чилі та Швеції. На тому ж тижні компанія Microsoft Corp. зарезервувала 175 мегават вітрової енергії для експлуатації центру обробки даних в штаті Іллінойс.
“Тут немає питань: Рушійною силою придбавання відновлювальної енергії компаніями є досягнення цілей в сфері соціально-екологічної відповідальності”, – заяви Джеком Сасмен [Jacob Susman] з компанії EDF Renewable Energy, який працював над угодами з Yahoo! та Procter & Gamble.
Корпоративні покупці можуть забезпечити до 50 попиту протягом наступних кількох років, – заяви він, але ситуація може змінитись: “Це історично мінімальний рівень цін, і він все ще падає, а сонячна і вітрова енергія тільки додають оливи у вогонь.”
Ерік Ростон, Брайан Екхауз, Bloomberg
Перевод осуществлен при поддержке бюро переводов “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас