Невтішні рекорди, або Хто витягує експорт країни з прірви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Невтішні рекорди, або Хто витягує експорт країни з прірви

Аграрний ринок
1042
Україна побила рекорд експорту зерна у 2015/2016 маркетинговому році. Про це 1 липня повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко. “Експортні дані за рік дуже успішні, станом на 29 червня вже було 39 млн тонн, тобто рекорд побито”, — сказав він.
Експорт зерна з України у 2014/2015 МР становив 34,6 млн тонн.
Невтішні рекорди, або Хто витягує експорт країни з прірви
В УЗА повідомляють, що точні підсумкові дані експорту зерна будуть відомі ближче до 8 червня. Хоча вони вже офіційно підтверджені. Міністерство аграрної політики і продовольства України оцінює обсяги експорту зерна з країни в 2015/2016 маркетинговому році в 39,41 млн тонн, що на 13% вище за попередній сезон. Зокрема, експорт пшениці минулого року становив 17,35 млн тонн, кукурудзи — 17,39 млн тонн, ячменю — 4,4 млн тонн, інших зернових культур — 256 тис. тонн.
Не дивлячись на рекордні обсяги експорту, загалом збір зернових (включно з внутрішнім споживанням) у 2016 році істотно не відрізнятиметься від торішніх показників — близько 60 млн тонн.
Чому ж експорт зернових так значно виріс? Головні причини — зниження споживання зернових за рахунок Донецької і Луганської областей, а також великі перехідні залишки зерна.
Все більше зерна за менші гроші
В 2015 році кожен третій долар, який потрапляв в країну — від АПК. У першому кварталі 2016 року – 43% надходжень забезпечив агросектор. Не дивлячись на значне домінування агросектору в експорті України, багато в чому це “піррова перемога”. Адже ціни на зерно за останні п’ять років впали майже удвічі.
Невтішні рекорди, або Хто витягує експорт країни з прірви
Отже, весь зростаючий експорт з України за цей час майже повністю з’їдається низькими цінами. Це стосується, до речі, не тільки зернових або аграрної продукції, але і всієї сировини — руди, металів та інших товарів.
Наприклад, за даними Держстату, за 4 місяці цього року Україна експортувала зернових на 1,93 млрд дол. За той же період в 2013 році обсяг експорту становив майже стільки ж – 1,94 млрд грн. При цьому фізично тоді за сезон було експортовано майже удвічі менше зернових.
Аграрії витягують експорт країни з прірви
Проте саме завдяки агропромисловому комплексу в квітні 2016 року вперше за два роки падіння виріс експорт з України.
“Позитивним моментом стало те, що у квітні як фізичні, так і вартісні показники експорту, перевищили рівень квітня минулого року. Експорт товарів у вартісному вимірі зріс на 0,5% (або на 14,9 млн доларів), а у фізичному — на 5,6%”, — зазначає торговий представник України, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Наталя Микольська.
Досягнення аграріїв компенсують втрати на інших напрямках, адже, як відомо, український експорт протягом останніх років шкутильгає на обидві ноги.
Так, Україна втратила найбільший ринок збуту та виробничі потужності для традиційного експорту, кон’юнктура світового ринку також була несприятливою. У зв’язку з цими та іншими факторами обсяги українського експорту значно скоротилися.
Тож не дивно, що усе більшої ваги набирають аграрні холдинги, які виробляють п’яту частину всієї сільськогосподарської продукції. І з кожним роком їх частка зростає. Найбільші гравці на кшталт “Кернела” і “Миронівського хлібопродукту” уже є активними учасниками політичного життя країни. І в майбутньому вони будуть намагатися розширити свій вплив.
Адже передумов для зниження частки аграрної продукції в експорті так само зараз не немає.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас