Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року

Фондовий ринок
1083
Інвестиційний ринок українського IT-сектора за підсумками 2015 року демонструє неоднозначну тенденцію.
Обсяг венчурних інвестицій у вітчизняні IT-проекти показав неабияке зростання, але, як виявилося, він обумовлений лише двома великими угодами.
При цьому загальна кількість угод істотно знизилася, країну покинули і без того нечисленні акселератори та інкубатори, а майже кожна четверта інвестиція залишається в тіні, щоб не привертати увагу держорганів.
На світле майбутнє українські IT-підприємці можуть розраховувати, тільки влаштувавшись у США і Європі.
Дослідження найбільш значущих угод на українському IT-ринку в 2014-2015 роках опублікував міжнародний інформаційний ресурс про технології в Україні Ukraine Digital News у партнерстві з інвестфондом AVentures Capital. 120 сторінок тексту містять інформацію про 180 угод за участю українських компаній.
Якщо вірити опублікованим даним, то обсяг венчурних інвестицій зріс майже на 240%: з 39 млн дол. 2014 р. до 132 млн дол. 2015 р. Це перевищує загальну суму угод за 2013 і 2014 рр. разом.
Серед найбільших угод варто відзначити інвестиції Ukrainian Redevelopment Fund LP, що представляє інтереси Джорджа Сороса в Україні, в Ciklum, а також Horizon Capital – у Rozetka.ua. Саме вони забезпечили небувале зростання інвестиційного ринку в 2015 р.
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Тим часом, автори підкреслюють, що в дослідженні проаналізовано тільки 70% угод. З огляду на напружену ситуацію між урядовими органами і IТ-компаніями частина інвестицій не розголошується. Передбачається, що загальна сума інвестицій перевищила 170 млн дол.
До 380 тис. дол. зросла середня сума інвестицій, що в два рази перевищує суму “середнього чека” у 2013-2014 рр. Це пов’язано з відходом з України низки акселераторів і інкубаторів, угоди яких зазвичай складають до 50 тис. дол. У 2015 р. інвестували в основному венчурні фонди і “бізнес-ангели”.
Варто також відзначити, що загальна кількість угод порівняно з 2014 р. знизилася на 20. Це навіть менше, ніж у 2013 р.
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Водночас, закордонні інвестори зберігають інтерес до українського хайтек-сектора: частка іноземних інвестицій у 2015 р. склала 40%.
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Найпривабливішими секторами для венчурних інвестицій 2015 р. стали електронна комерція і розробка програмного забезпечення. На них припало близько 80% всіх фінансових вливань: 64 млн дол., або 45%, – на e-commerce і 46 млн дол., або 32%, – на софт.
Надзвичайно великий перекіс стався через низку значних вкладень.
В електронній комерції це була угода Horizon Capital і Rozetka.ua, “ангельські” інвестиції в онлайн-платформу довгострокової оренди житла Rentberry, “ангельські” інвестиції в сервіс тригерних email-розсилань TriggMine і в інтернет-магазин Skidka.ua, інвестиції Imperious Group у сервіс доставки на електровелосипедах Delfast.
У сфері розробки програмного забезпечення найпомітнішими стали угоди Soros Fund і Ciklum, “ангельські” інвестиції в Leantegra, Xevin Investment – у Traqli і Digital Future – у Softcube і Prodvigator.
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Дедалі більше українських проектів беруть участь у міжнародних краудфандінгових кампаніях. Їхня мета – залучити своїх перших клієнтів і забезпечити ранній капітал. Загалом у такий спосіб українські стартапи 2015 р. залучили 1,6 млн дол., що в чотири рази більше, ніж 2013 р.
Більшість фірм, які змогли запустити успішні кампанії, представляють сегменти ринку інтернету речей або споживчої електроніки, як правило, із власними мобільними додатками.
Рекорд на рекорді. Найбільші угоди ІТ-ринку України 2015 року
Автори дослідження озвучують позитивні очікування для українських стартапів, орієнтованих на міжнародний ринок. Водночас, гравці на внутрішньому ринку істотно залежатимуть від воєнно-політичної обстановки на сході України і успіхів у економіці.
“Компанії з глобальними продуктами залучатимуть дедалі більше капіталу і виходитимуть на міжнародний ринок. Стартапи переноситимуть штаб-квартири і команди менеджерів у США і Європу. Команди дослідників, розробників і підтримки залишатимуться в Україні”, – йдеться в дослідженні.
У місцевих гравців перспективи не такі світлі. Автори радять їм готуватися до ще більшої невизначеності, яка буде тісно пов’язана зі стабільністю курсу національної валюти.
Ще експерти очікують від уряду продовження реформ, у межах яких IT-складова буде використовуватися для модернізації інфраструктури і боротьби з корупцією. У 2015 р. IT-волонтери зіграли велику роль у дерегуляції, впровадженні 3G, ProZorro і сайту публічних фінансів E-Data.
“У міру того як уряд буде проводити реформи, ми побачимо багато проектів, що реалізуються IT-спільнотою”, – прогнозують автори дослідження.
“У 2015 р. український ринок інвестицій пережив значне зростання завдяки іноземним інвесторам. Вкладення отримали українські IТ-компанії, що розвиваються по всьому світу і є лідерами у своїй ніші. При цьому локальний ринок seed-інвестицій хоч і зростає, але все ще невеликий.
Багатьом українським компаніям для залучення венчурних інвестицій потрібно ставати американо-українськими або американо-європейськими стартапами з клієнтами і офісом за кордоном”, – резюмує керуючий партнер AVentures Capital Євген Сисоєв.
Всеволод Некрасов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас