Як НАТО підтримує Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як НАТО підтримує Україну

Казна та Політика
291
У п’ятницю у Варшаві почне роботу саміт НАТО, не останню роль в якому зіграє і Україна. Незважаючи на те що ми – єдина країна на зустрічі, яка не перебуває в НАТО, під час саміту відбудеться окреме засідання на найвищому рівні, присвячене Україні.
САМІТ. За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, прийдешній саміт, який відбудеться 8-9 липня, буде вирішальним для Альянсу насамперед через посилення загроз безпеці останнім часом.
“Це важливо і для таких сусідів, як Україна, якій ми допомагаємо модернізувати армію і проводити реформи оборони”, – зазначив він, додавши, що коли країни-партнери будуть стабільні, то більш захищеним стане і НАТО.
При цьому голова представництва союзу в Україні Олександр Вінніков раніше вже відзначав, що в рамках саміту наша країна стане єдиною державою-партнером, питання якої обговорять на окремому засіданні комісії Україна – НАТО.
Це підтвердив і президент Порошенко, який підкреслив, що за результатами зустрічі сторони узгодять комплексний пакет допомоги щодо реформи української оборонки. Відзначимо, що глава держави на саміті планує особисто представити стратегічний бюлетень, розроблений РНБО для переходу вітчизняного воєнпрому на стандарти НАТО. “Цей документ дозволить нам створити більш ефективну оборону і безпеку, яка буде реформуватися за графіком, затвердженим у стратегічному оборонному бюлетені”.
ДВА ЗАВДАННЯ. Втім, експерти відзначають, що не чекають від саміту особливих одкровень. “Як і раніше, будуть обговорювати реформи ЗСУ та їх фінансування. Порушать і тему подальшого двостороннього співробітництва з інформцентром НАТО, відкритим в Україні, – вважає політолог Андрій Бузаров. – Якщо ж говорити про бюлетень, то це швидше демонстрація нашої відповідальності у співпраці з Альянсом”.
У свою чергу Руслан Бортник розділяє завдання президента на дві категорії: стратегічні й тактичні.
“За першими Порошенко має ставити питання про надання з боку НАТО гарантій безпеки, щоб у разі повномасштабної війни Альянс допоміг забезпечувати нашу безпеку. Серед тактичних – домогтися допомоги при переході на стандарти НАТО. У нас же у військовій доктрині вже зафіксовано курс на асоціацію з НАТО: навіть не вступаючи в Альянс, ми модернізуємо свої стандарти – як технологічні, так і військові”, – говорить експерт.
Довідка: підтримка, яку надає НАТО Україні
(з інформаційного бюлетеня НАТО)
Після зустрічі у верхах в Уельсі, котра відбулася у вересні 2014 року, країни НАТО заснували п’ять цільових фондів, покликаних допомогти Україні у забезпеченні безпеки країни. У червні 2015 року у відповідь на запит України НАТО погодилася створити шостий цільовий фонд боротьби із саморобними вибуховими пристроями та знешкодження вибухонебезпечних предметів.
Цільовий фонд з командування, управління, зв’язку та інформатики (C4)
Провідні держави: Канада, Німеччина, Сполучене Королівство.
Додаткові учасники: Данія, Ісландія, Латвія, Литва, Польща, Туреччина, США.
Агентство НАТО з питань зв’язку та інформації (Агентство НЗІ) виступає як організація – виконавець Цільового фонду C4.
Мета: сприяти Україні в модернізації структур і можливостей C4 за рахунок зміцнення спроможності України забезпечувати безпеку країни. Цільовий фонд сприяє оперативній сумісності структур C4 України і Північноатлантичного союзу, допомагаючи Україні робити внесок в операції та навчання, що проводяться під керівництвом НАТО.
Сприяння передбачає: оцінку, впровадження та налагодження сучасної архітектури C4; закупівлю обладнання C4 і організацію відповідної навчальної підготовки.
Здійснення: провідні держави узгодили два проекти з надання Україні коштів закритого зв’язку тактичної ланки і створення регіональної програми з безпеки повітряного простору з метою цивільно-військової координації та транскордонного співробітництва з НАТО, з тим щоб ліпше справлятися з інцидентами з безпекою в повітрі. Обидва проекти перебувають на стадії реалізації. Нині розглядаються додаткові проекти, запропоновані для
реалізації в 2016 році.
Тривалість: початковий період – два роки.
Цільовий фонд з тилового забезпечення і стандартизації
Провідні держави: Чеська Республіка, Нідерланди та Польща.
Додаткові учасники: Бельгія, Болгарія, Канада, Данія, Туреччина, США.
На Агентство НАТО із забезпечення і закупівель (НСПА) покладено обов’язки з виконання проекту і управління фондом.
Мета: надати підтримку в подальшому проведенні в Україні реформ систем тилового забезпечення і стандартизації, розрахованих на Збройні сили України, а також інші національні військові структури, зокрема Національну гвардію і Державну прикордонну службу.
Реалізація: для виконання проекту реалізується три ініціативи, провідними факторами в яких є потенціали:
- Перша ініціатива: посилення національного кодифікаційного потенціалу.
- Друга ініціатива: вдосконалення потенціалу управління системою постачання.
- Третя ініціатива: вдосконалення потенціалу управління стандартизацією.
Цільовий фонд із кібернетичного захисту
Провідна держава: Румунія.
Додаткові учасники: Албанія, Естонія, Угорщина, Італія, Португалія, Туреччина, США.
Цілі: допомогти Україні у розвитку технічних засобів протидії кібернетичним загрозам. У межах сприяння передбачається створення центру управління інцидентами, призначеного для моніторингу подій у сфері кібернетичної безпеки, а також лабораторій для розслідування інцидентів з кібернетичної безпекою.
Україні також буде надано навчальну підготовку щодо застосування цієї технології та обладнання, а також практичні консультації з розробки політики в цій галузі.
Реалізація: навчально-консультаційна робота вже почалася. З травня Естонія проводить навчальні заняття з кібернетичної безпеки. У червні 2016 року організація-виконавець розпочала процес закупівель.
Тривалість: до 24 місяців.
Цільовий фонд з перепідготовки колишніх військових за цивільними спеціальностями
Провідна держава: Норвегія.
Додаткові учасники: Албанія, Хорватія, Греція, Люксембург, Португалія, Туреччина.
Управління НАТО з політичних питань і політики безпеки (ПАСП) відповідає за виконання проекту і управління фондом.
Цілі: надати підтримку Міністерству оборони України в розробці стабільних і ефективних програм перепідготовки військовослужбовців, які повертаються до роботи в цивільній сфері. Підтримка може надаватися шляхом консультацій з розробки політики та через передову практику країн НАТО.
Реалізація: проект повністю готовий і забезпечений фінансуванням. Нині група експертів розробляє концепцію системи перепідготовки українських військових, що звільняються з ВС.
Тривалість: три роки (червень 2015 – травень 2018).
Цільовий фонд із медичної реабілітації
Провідна держава: Болгарія.
Додаткові учасники: Естонія, Фінляндія, Японія, Угорщина, Литва, Нідерланди, Словаччина, Швеція, Туреччина, США.
Агентство НАТО із забезпечення і закупівель (НСПА) – організація-виконавець.
Цілі:
• підвищення стандартів і довгострокової стабільності медичного обслуговування в Україні, призначеного для лікування і реабілітації українських військових, які отримали поранення, а також цивільних осіб, зайнятих в секторі оборони і безпеки;
• сприяти наданню пацієнтам доступу до послуг з медичної та психологічної реабілітації та допоміжних пристроїв, послуг з професійної та спортивної реабілітації;
• надати необхідне обладнання і навчальну підготовку лікувально-відновлювальним установам з метою підвищення якості обслуговування, зокрема центрам протезування.
Реалізація: діяльність по лінії цільового фонду здійснюється з березня 2016 року, розвиваючи роботу, що проводилася в рамках проекту НАТО з 2014 до 2016 р.
Тривалість: 24 місяці.
Інші програми та заходи НАТО на підтримку України
З початку російсько-української кризи були посилені інші програми співробітництва між НАТО і Україною. Згідно з домовленістю, досягнутою на зустрічі міністрів закордонних справ у квітні 2014 року, ці зусилля спрямовано на підтримку реформування сектора оборони за допомогою нарощування потенціалу та програм зі створення сил і засобів, а також зміцнення громадянського контролю над збройними силами та відповідними секторами безпеки.
Процес планування та аналізу (ПАРП)
У червні 2015 року Альянс привітав намір України відновити ПАРП, і 25 квітня 2016-го країни НАТО і Україна
погодили новий пакет цілей партнерства. Новий пакет робить наголос на надання практичної підтримки та
консультацій, покликаних допомогти Україні в досягненні стратегічних цілей реформ сектора оборони і безпеки на шляху до стандартів та принципів НАТО.
Програма НАТО “Наука заради миру і безпеки”
З 2014 року Україна стала найбільшим бенефіціаром по лінії програми НАТО “Наука заради миру і безпеки” (СПС).
В цілому в Україні проводиться 49 нових заходів. Серед них – 40 багаторічних проектів, сім семінарів з передових досліджень і два курси просунутої підготовки. Заходи в рамках СПС в Україні ведуться з широкого кола напрямків, таких як боротьба з тероризмом, захист від радіологічної, хімічної, біологічної та ядерної (РХБЯ) зброї, кібернетичний захист, енергетична безпека, а також передові технології, пов’язані з безпекою.
НАТО виділила 2,2 млн євро на співпрацю СПС з Україною в 2014 році і 3,4 млн євро в 2015 році, а в цілому на період 2014-2019 рр. планується виділити 15 млн євро.
До числа основних проектів СПС в Україні, побудованих за схемою “згори-вниз”, входить проект з нарощування потенціалу в області телемедицини, а також відновлення забрудненого паливом військового об’єкта в Києві. Програма СПС також надає Україні підтримку в гуманітарному розмінуванні у вигляді навчальної підготовки та обладнання. З метою забезпечення стабільності діяльності з розмінування програма СПС підтримує науково-дослідну роботу в цій галузі, допомагаючи здійснювати проекти, зокрема, зі створення тривимірної системи виявлення мін і СВУ.
Нещодавно по лінії програми СПС також була надана підтримка в участі жінок у зміцненні миру і безпеки та сприяння забезпеченню безпеки кордонів. В Україні було проведено кілька семінарів, присвячених цим областям безпеки і покликаних допомогти Україні впоратися з наслідками нинішньої кризи. Крім цього українські адміністратори мереж пройшли навчальну підготовку з кібернетичного захисту, розроблену в рамках СПС у 2015 році та покликану зміцнити їхні технічні знання і навички, з тим щоб підвищити стабільність українських національних мереж.
Програма з поглиблення військової освіти
Йдеться про найбільшу програму з поглиблення військової освіти, що проводиться з країною-партнером. В рамках цієї програми експерти з країн НАТО консультують викладачів українських військово-освітніх установ з розробки курсів і застосування сучасних методів викладання. Крім цього програма допомагає формувати професійний сержантсько-старшинський склад. У 2015 році близько 60 фахівців країн НАТО, тобто в два рази більше, ніж в 2014 році, провели навчальні заняття для більш ніж 360 українських викладачів. Одинадцять українських навчальних закладів
(у Києві, Львові, Десні, Яворові, Харкові, Одесі та Житомирі) беруть участь у програмі з поглиблення військової освіти: їм надаються консультації з питань розвитку та реформ у галузі безпеки, оборони і ВС.
Програма НАТО зі зміцнення етичних засад
Завдяки цій програмі НАТО і країни Північноатлантичного союзу допомагають оборонним установам і структурам безпеки України зміцнювати сумлінність, транспарентність і підзвітність і знижувати ризик корупції.
У 2014 р. кількість українських держслужбовців і офіцерів ЗС, що проходять навчально-освітні курси зі зміцнення етичних засад, зросла в три рази. У 2015-2017 рр. по лінії програми буде підвищуватися обізнаність про корупцію як загрозу безпеці та зміцнюватися управління фінансовими і людськими ресурсами.
Громадська дипломатія, стратегічне інформування
НАТО проводить консультації та фінансує в Україні заходи в сфері громадської дипломатії, відносин зі ЗМІ та стратегічних комунікацій, допомагаючи зміцнювати здатність України до протидії пропаганді.
З 2014 року НАТО надає підтримку Українському кризовому медіа-центру і газеті Kyiv Post із базованим на фактах висвітленням подій у Криму і на сході України. НАТО також організувала навчальні заняття для державних посадових осіб і громадських діячів у сфері комунікацій.
Литва направила радника зі стратегічних комунікацій в Бюро інформації та документації НАТО в Києві. У вересні 2015 р. було досягнуто важливого етапу: узгоджено дорожню карту НАТО і України з партнерства в області стратегічних комунікацій, підписану секретарем Ради національної безпеки і оборони України та Генеральним секретарем НАТО. Виконується План дій НАТО – Україна зі стратегічних комунікацій.
Програма НАТО з підвищення професійної кваліфікації
В рамках Програми НАТО з підвищення професійної кваліфікації, яка проводиться з 2005 року, основні цивільні посадові особи, які працюють в системі оборони і безпеки, набувають навичок ефективного демократичного управління та нарощування потенціалу на місцях. У 2015 році за рахунок значного збільшення бюджету понад 2 500 українських посадових осіб пройшли навчання за програмою і 700 з них вдосконалили своє знання англійської мови. У 2016 році основні заходи спрямовано на підтримку роботи з реформування сектора оборони і безпеки, при цьому акцент робиться на навичках управління і керівництва, володіння англійською мовою, захисту критичної інфраструктури, кібернетичного захисту, управлінні службами безпеки і міжваідомчій взаємодії. Також особлива увага приділяється тому, щоб до пропонованих в рамках програми можливостей з підвищення професійної кваліфікації включався аспект “навчання тих, хто навчає”.
Група радників із цивільного надзвичайного планування (ЦНП)
У квітні 2014 року Група радників із ЦНП стала першою групою НАТО, яка відвідала Київ. Група проконсультувала щодо українських планів дій за особливих обставин і заходів з урегулювання кризових ситуацій, пов’язаних з критично важливими об’єктами енергетичної інфраструктури і факторами ризику у сфері цивільного захисту.
Надалі Спільна група із цивільного надзвичайного планування, заснована під егідою Комісії НАТО – Україна, знову взялася до роботи, спрямованої на поглиблення співпраці та виконання програми з оборонного співробітництва. Останнє на цей день засідання групи відбулося 16 листопада 2015 року в штаб-квартирі НАТО.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас