Імпортні медикаменти в Україні можуть подешевшати на 20-30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпортні медикаменти в Україні можуть подешевшати на 20-30%

Казна та Політика
798
За попередніми підрахунками, референтне ціноутворення на ліки дозволить знизити вартість імпортних медикаментів в Україні на 20-30%.
Таку думку висловив народний депутат, член комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Олег Мусій.
“Референтне ціноутворення — це система визначення граничних цін на лікарські засоби. Ця система передбачає фіксацію в Україні цін в порівнянні з так званими референтними країнами. В українському випадку це Польща, Молдова, Сербія, Австрія може бути, Угорщина, Словаччина. Або якісь інші країни, які приблизно за економічним розвитком не дуже далеко віддалилися від України. У цих країнах є своя цінова політика, і кінцевим продуктом референтного ціноутворення в Україні має бути ціна середня між цінами у цих п’ятьох чи сімох країнах. І вона не може бути вищою, ніж середня ціна у цих країнах, якщо порівняти їх між собою.
Перевага є у тому, що ціни на імпортні медикаменти не можуть бути вищими, як часто це буває. Це дасть змогу знизити ціни на імпортні медикаменти загалом, за попередніми оцінками, десь на 20-30%”, — повідомив він.
Також, за словами О.Мусія, перевагою системи референтного ціноутворення є можливість мати у вільному доступі прозору інформацію щодо вартості лікування, як виробникам, так і пересічним громадянам. Це допоможе проконтролювати середні ціни на конкретний медикамент і убезпечить від купівлі медпрепаратів за необґрунтовано вищими цінами.
“Ця ціна декларується на сайті МОЗ і є в публічному доступі. Цю ціну видно всім, починаючи від тих, хто закуповує для державних потреб за місцеві бюджети. І також пересічна людина може зайти і подивитися, яка середня ціна на конкретний медикамент у сусідніх країнах, і що вона не може бути вищою в Україні, як це часом бува, в два-три, а то і в п’ять разів”, – сказав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас