Податок на нерухомість: скільки тепер коштують "зайві" метри (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на нерухомість: скільки тепер коштують "зайві" метри (інфографіка)

Нерухомість
10078
З 1 липня розпочався період сплати податку на нерухомість для фізичних осіб – власників будинків і квартир. Нагадаємо, податок в цьому році сплачується за 2015-й, розрахуватися з державою потрібно протягом 60 днів після отримання від органу Держфіскальної служби (ДФС) податкового повідомлення. Хто ж і скільки повинен внести в казну за свої “метри”?
Як роз’яснив юрист з питань нерухомості Володимир Столітній, платити повинні не всі, а лише ті, у кого загальна площа квартири перевищує 60 кв. м на одного власника, а будинок – більше 120 кв. м на одного (див. інфографіку).
Податок на нерухомість: скільки тепер коштують "зайві" метри (інфографіка)
Якщо ви володієте квартирою більшої площі (або кількома квартирами), то платити потрібно за загальну площу всіх осель за вирахуванням неоподатковуваного мінімуму – 60 кв. м для квартири і 120 кв. м для будинку. Ті ж, хто володіє і квартирою, і будинком, повинні вираховувати від загальної площі 180 кв. м.
Максимальна податкова ставка за 1 кв. м площі на рік зараз дорівнює 2% (24,36 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2015 року (1 218 грн), а в 2017 р. буде 3% (41,43 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2016 р. (1 378 грн). Втім, це не означає, що у всіх регіонах люди платитимуть за зайві «квадрати» саме стільки, бо місцева влада, яка розпоряджається зібраними грішми, може зменшити відсоток податку.
“Якщо площа житла перевищує норму, а податкове повідомлення не отримано, а також якщо ви не згодні з нарахованою сумою, треба звернутися за роз’ясненням до ДФС, інакше вас потім звинуватять у несплаті податку і оштрафують на 10% від суми податку у разі прострочення до 30 днів і на 20% за прострочення понад 30 днів”, – говорить Столітній.
Юрист Катерина Гутгарц уточнила, що податок не платять фізособи, які не є підприємцями, якщо нерухомість розташовано в зоні відчуження; якщо це будівлі дитячих будинків сімейного типу, житлова нерухомість, непридатна для проживання або така, що належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного об’єкта на дитину.
А ось господарі житла особливо великих розмірів – квартири площею більше 300 кв. м або будинку більше 500 кв. м – зобов’язані додатково платити щорічний податок на розкіш у 25 тис. грн. Причому незалежно від кількості власників. Правда, ця норма діє лише з 2016 р., тому фактично податок треба сплатити вже в 2017 р.
ЯК ЗМЕНШИТИ ПЛАТІЖ. Столітній каже, що можна збільшити податкову пільгу (60 кв. м) в кілька разів, якщо оформити право власності на нерухомість на кількох власників. Причому вони не зобов’язані бути повнолітніми чи проживати в цьому будинку або квартирі.
“Це більш актуально в селах, де не рідкість будинки площею 250-300 кв. м, які зазвичай оформлені на голову сім’ї, а проживають там 4-5 чоловік. Але перш ніж переоформляти, варто підрахувати, що вигідніше: платити щорічно трохи більше податку чи зменшити його, але відразу викласти за нові документи до 5-6 тис. грн”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас