Життя покращиться? Прогнози Кабміну на три роки (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя покращиться? Прогнози Кабміну на три роки (інфографіка)

Казна та Політика
3853
Кабмін готує план соціально-економічного розвитку країни, розрахований на три найближчі роки — з 2017-го по 2019-й, який Рада повинна затвердити цього року. Прем’єр Володимир Гройсман пообіцяв, що “план буде докладним і покроковим, дозволить прогнозувати дії влади і прогнозувати те, як буде розвиватися ситуація далі”.
ЦИФРИ КАБМІНУ. Уряд розрахував два сценарії розвитку економіки в 2017-2019 роках — оптимістичний і песимістичний, втім, між собою вони відрізняються незначно (див. інфографіку). Обидва варіанти передбачають зростання ВВП і середньої зарплати, причому вона майже вдвічі випереджає зростання інфляції. Зростання цін сповільниться і навіть за песимістичним сценарієм за три роки не перевищить 27%. Нагадаємо, в 2014 р. річна інфляція становила 25%, в 2015 р. — 43%. Це, за словами експертів, в розумних межах стимулює споживання (краще купити сьогодні, бо завтра буде дорожче), а значить, розвиваються харчова і переробна промисловість. При цьому безробіття не збільшиться, гривня всі три роки буде досить стабільною, хоча, відзначимо, що в нинішньому році її курс передбачений Кабміном не вище 24,4 грн/$, тобто за 2017 рік вона подешевшає майже на 3 грн проти нинішньої вартості, і за один долар будуть давати приблизно 27 грн.
Життя покращиться? Прогнози Кабміну на три роки (інфографіка)
ЕКСПЕРТИ. Думки економістів щодо плану різні. Так, аналітик юрфірми “Правовест” Іван Нікітченко каже, що прогнозні показники Кабміну реальні, але лише тому, що після попереднього падіння обсягів економіки на чверть, 2-4% її зростання на рік — це лише повільне відновлення. “Економіка зростатиме такими темпами за рахунок адаптації до нових реалій. Показники інфляції здійсненні, тому що останні роки зростання цін відбувалося через девальвацію гривні і підвищення тарифів на ЖКП.
При стабільному курсі гривні, як він закладений у плані, буде сповільнюватися й інфляція, — каже Нікітченко. — Можна сказати, що план Кабміну — це мінімальне зростання, але ніяк не прорив для економіки. Можливо, так уряд убезпечив себе від ризиків невиконання плану, і буде підвищувати показники в майбутньому, або, що гірше, не бачить можливостей більш швидкого зростання економіки. Поки ж, 4-7% зростання реальної зарплати на рік і середня зарплата менше 300 євро в 2019 році — це явно не початок переговорів про вступ до ЄС у 2020 році”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас