Картки для «зелених»: як банки допомагають захисникам природи спокутувати гріхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Картки для «зелених»: як банки допомагають захисникам природи спокутувати гріхи

Фінтех і Картки
589
В 2015 році людство подолало вражаючу межу: кількість банківських карток в обігу перевищила 10 млрд штук. Якщо скласти всі діючі картки разом, вийшов би куб розміром приблизно з 10-поверховий будинок і вагою близько 50 тисяч тонн. Додайте картки, що вийшли з обігу, і картина вийде ще більш вражаюча: величезні гори пластику, тисячі тонн фарби та металу (в чіпах). Виробництво пластикових карток — м’яко кажучи, не надто приємний з точки зору екології процес, а картки, що вийшли з обігу і зазвичай викидаються в сміття, теж не дуже корисні для людини.
Зрозуміло, що шкода від карткового пластику не така велика, як, скажімо, від пакетів, в які пакуються покупки в магазинах, але і він викликає невдоволення «зелених» і бажання банків використовувати це незадоволення в маркетингових цілях. Сучасні банки пропонують клієнтам кілька способів відчути себе захисниками природи — від найпростіших до досить витончених і технологічно складних.
Пожертвування
«Відкупитися» від почуття провини перед забрудненням природи можна за допомогою автоматичних благодійних платежів на адресу «зелених» організацій і фондів. При кожній покупці на спеціальній картці невелика сума відраховується на користь природоохоронної організації, з якою банк має відповідний договір. Відрахування або знімаються з рахунку клієнта, або формально їх здійснює банк, або обидва платежі відбуваються одночасно. Ці витрати практично непомітні в загальній масі, але, враховуючи, що клієнтів у банку багато, в сумі виходять досить значні величини.
Наприклад, британський The co-operative bank має крім інших благодійних кредитних карток і картку з відрахуваннями на користь Woodland Trust — найбільшої в країні організації, що захищає дерева і ліси від вирубки і відновлює зелені насадження на тисячах гектарів щороку. З кожних витрачених на картці 100 фунтів банк сплачує до фонду 0,25 фунта.
Вуглецевий відбиток
Багато людей вірять в теорію антропогенного глобального потепління і особливо в те, що викиди вуглекислого газу викликають підвищення температури повітря. Відповідно, вони намагаються зменшити свій вуглецевий слід» — кількість парникових газів, що викидається під час виробництва продукції, якою вони користуються. З цієї точки зору цілком логічним виглядає облік парникових газів на основі списку покупок. А якщо покупки робляться за допомогою банківської картки, то саме картка — відмінний інструмент для розрахунку «вуглецевого сліду».
Деякі банки надають можливість врахувати вуглецевий слід, автоматично розраховуючи його для своїх клієнтів. Так, Bank of Åland, що працює в основному на Аландських островах, а також в решті Фінляндії та Швеції, нещодавно випустив «Балтійську картку», яка крім іншого дає доступ до сервісу, що показує в інтернет-банку і в мобільному додатку вуглецевий слід від покупок її власника. Передбачається, що люди, бачачи, як сильно вони шкодять природі, стануть більш ефективно витрачати гроші і, можливо, намагатимуться власними силами відновити баланс — наприклад, посадять дерево.
Відновлюючи баланс
Аландський банк лише дає інформацію про вплив покупок на глобальне потепління, а американська компанія Sustain:Green і її банк-партнер Commerce Bank допомагають людям компенсувати забруднення навколишнього середовища. Банк випускає кредитні і передоплачені картки, всі витрати по яких враховуються на спеціальному «вуглецевому» рахунку. Кожен витрачений долар дає можливість Sustain:Green «знищити» від двох до чотирьох умовних фунтів вуглекислого газу.
Схема «знищення» парникових газів досить складна. У США діє програма «вуглецевих компенсацій», за якою певні «зелені» проекти, що ведуть до скорочення виробництва парникових газів (наприклад, альтернативна енергетика), отримують право продавати своєрідні «індульгенції» тим, хто продовжує забруднювати повітря понад державні норми. Номінал компенсацій виражений в умовних тоннах вуглекислого газу, в які перераховуються реальні тонни шести «парникових» газів. Наприклад, на заводі встановлюється очисне обладнання, що приводить до зниження викидів метану. Різниця між старими і новими обсягами викидів перераховується за спеціальними формулами в «умовні тонни вуглекислого газу», після чого завод отримує право продати ці «зекономлені» або «виключені» обсяги бажаючим.
Передбачається, що отримані від продажу гроші — свого роду додатковий прибуток, що отримується від «зелених» інвестицій. Існує відповідний ринок, схожий на біржовий. Але крім того, при бажанні такі «компенсації» можна купувати і в роздріб у деяких фірм, якщо людина відчуває провину перед навколишнім світом за завдану «вуглецеву» шкоду. Фахівці підрахували: чашка чорної кави має «вуглецевий слід» у розмірі 0,04 фунта (18 г) умовного вуглекислого газу, а капучіно — 0,51 фунта (231 г), бо корови виробляють багато метану; чізбургер забруднює атмосферу 5,5 фунтами (2,5 кг) парникового газу, джинси дають 13 фунтів (5,9 кг), літр бензину — 5 фунтів (2,3 кг).
Тонна компенсацій у роздріб коштує 15 доларів, тобто 1 фунт обійдеться в 0,0068 долара. Якщо один долар, витрачений з картки, компенсує 2 фунти парникових газів, то своєрідний «бонус» власнику картки становить 1,36%. Крім того, компанія додає деяку кількість компенсацій новим клієнтам, а також обіцяє направляти частину доходів на посадку дерев. Куплені компанією за рахунок клієнтів компенсації знищуються (виводяться з обороту). В іншому кредитна картка Sustain:Green — звичайна, зі стандартними умовами та відсотками.
Не треба смітити!
Компенсації, що нагадують індульгенції за гріх забруднення навколишнього середовища, виконують свою функцію, але мільярди карток і самі по собі досить неприємні з точки зору чистого повітря. До речі, стандартна банківська картка, що важить 5 грам, має «вуглецевий слід» у розмірі 21 грама, багато в чому за рахунок металу в чіпі. Тому деякі банки вважають за необхідне (або корисним з т. з. маркетингу) забезпечувати не тільки видачу карток клієнтам, але і їх грамотну утилізацію.
Французький банк Crédit Agricole емітував трохи більше 12 млн карток і вважає себе відповідальним за потенційну шкоду від пластику, металу і фарби, що містяться в них, тому він запропонував клієнтам здавати картки у відділення для безкоштовної переробки. Спеціально розроблена технологія дозволяє витягти з картки металеву частину і відправити її в переплавку для використання в інших галузях — автомобілебудуванні, будівництві та телекомунікації. А пластик спалюється на екологічно чистих сміттєпереробних заводах.
Картки зникнуть без сліду
Але і турбота про «останній шлях» банківської картки — не межа. Як було сказано вище, після вилучення металевої частини залишається шматок пластику. Але якщо робити картки не із продукту переробки нафти? Може, є інший матеріал, більш дружній до навколишнього середовища?
Виявляється, є. Все більше банків починають використовувати полілактид (PLA). З нього також роблять деякі одноразові стаканчики, пакети для їжі, хірургічні прилади і навіть «сировину» для 3D-принтерів. Особливість PLA — біологічне походження і, відповідно, нешкідливість для навколишнього середовища: матеріал роблять з кукурудзи або цукрової тростини, тому він легко розкладається в природних умовах, його можна просто викидати у звичайний смітник, як папір.
Згадані вище Балтійська картка і картка Sustain:Green якраз зроблені з PLA і не завдають шкоди природі. Крім того, подібні картки використовує Поштовий банк Німеччини і деякі банки в Азії. Crédit Agricole також збирається переходити на «кукурудзяну пластмасу», причому зауважує, що з часом і кукурудза буде вирощуватися у Франції без ГМО.
Турбота про довкілля давно стала модним трендом в розвинених країнах: люди позитивно реагують на «зелену» енергію, «органічні» продукти і «сталий розвиток», навіть якщо не завжди розуміють, які фізичні, хімічні та економічні явища насправді стоять за цими словами в рекламі товарів.
Але будь-які форми «зелених» банківських продуктів не загрожують нічим поганим клієнтам, особливо якщо вони обходяться в ті ж гроші, що і звичайні. Наявність такої опції в лінійці пропозицій банків — хороша можливість доставити собі задоволення для людей, які переймаються з приводу забруднення навколишнього середовища.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас