Насіров розповів про перевиконання держбюджету за підсумками п'яти місяців і ризики на наступне півріччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Насіров розповів про перевиконання держбюджету за підсумками п'яти місяців і ризики на наступне півріччя

Казна та Політика
509
Голова Державної фіскальної служби (ДФС) України Роман Насіров повідомив про перевиконання державного бюджету України за доходами за підсумками п’яти місяців, але бачить ризики для цього у другому півріччі.
“На кінець травня дохідна частина бюджету виконана. Перевиконання – мільярдів 12… Виконання дохідної частини бюджету залишається досить напруженим, особливо нас хвилює динаміка в другому півріччі”, – сказав він.
При цьому глава ДФС визнає, що “по деяких статтях ситуація дуже напружена”.
“В основному мова про рентні платежі – на бурштин, на газ. Там є об’єктивні причини і проблеми: показники за цими статтями завищені. Ми це питання порушували і в кінці минулого року, коли верстався бюджет, і на початку цього. Очікування щодо видобутку не відповідають дійсності, а взяти ренту за невидобутий газ неможливо. Але по всіх інших статтях ситуація стабільна”, – пояснив він.
Крім того, однією з причин не надто значного перевиконання надходжень Р. Насіров бачить зміцнення гривні в останні місяці: “У комплексі це добре, але з точки зору виконання дохідної частини бюджету – погано. І по податковому напрямку, і, особливо, з митного напрямку, адже там надходження формуються в основному з доларової вартості, і в підсумку ми отримуємо не плюс, а мінус”.
Що стосується можливих джерел наповнення бюджету, то, за словами Р. Насірова, ДФС “покладає надії” на збільшення митних зборів.
“Звичайно, ми говоримо про питання визначення митної вартості. Ми не говоримо про її підвищення або зниження, ми говоримо про те, що вартість товару повинна бути об’єктивно оцінена, вона повинна бути реальною. Тобто, якщо товар проходить через низькоподаткові юрисдикції, однозначно має бути коригування на його реальну митну вартість. Законодавчим і адміністративним шляхом ми намагаємося піти і від маніпуляцій на митниці. В основному йдеться про дроблення партій і використанні пільги, що застосовується для товарів з вагою до 50 кг і вартістю до 500 євро, які приватні особи можуть завозити на територію без сплати митних платежів”, – розповів глава ДФС.
Р. Насіров зазначив, що ДФС фіксує ПДВ на митниці “близько 14 мільярдів” щомісяця з урахуванням курсової різниці, що “істотно, на 35-40%, більше, ніж було рік тому”.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас