Українці, яким надали субсидії, збільшили споживання газу, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці, яким надали субсидії, збільшили споживання газу, - експерт

Енергетика
3119
Українці, які отримують субсидії, не тільки не економлять природний газ, а й збільшують споживання дорогого енергоресурсу.
Про це заявила керівник прес-служби ТОВ “Житомиргаззбут” Олена Мічуріна.
“В області близько 40% субсидіантів нарощують витрати газу, щоб у подальшому держава не зменшила розмір допомоги, – розповідає експерт. – При цьому більшість одержувачів субсидій зовсім перестали платити за газ і навіть не вносять обов’язковий платіж”, – зазначила Мічуріна.
За її словами, мотивацію до економії газу знищив затверджений Міністерством соцполітики порядок розрахунку субсидій відповідно до соціальних норм, які виявилися в кілька разів більше фактичного споживання газу домогосподарствами України.
“Методологічні помилки призвели до того, що одному домогосподарству, яке в середньому споживає 184 куб. м газу на місяць, органи соціального захисту налічували субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби, – пояснює фахівець. – Так, в опалювальному сезоні 2015-2016 рр. на Житомирщині було нараховано компенсацій за використаний газ на суму 1,7 млрд гривень”, – зазначила експерт.
Згідно з даними Мінфіну, на початок травня органи соціального захисту населення нарахували клієнтам газопостачальних компаній країни субсидій та пільг на 18,1 млрд гривень більше фактичної вартості спожитого ними газу.
Таким чином, оплата за газ по субсидіях і пільгах вже майже на 41% перевищила вартість спожитого газу по всій групі споживачів з категорії “населення”.
“Серед усіх категорій споживачів населення споживає палива більше – 65,5%, – говорить Мічуріна. – При цьому в Житомирській області 138 з 361 тисяч домоволодінь оплачують газ за допомогою державної допомоги-субсидії – тобто кожна друга сім’я”, – підсумувала вона.
На думку експертів, ситуацію врятує введення адресної монетизованої системи соціального захисту громадян.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас