У Казахстані знайшли скарби саків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані знайшли скарби саків

Світ
1342
Дослідники виявили золоті прикраси, які належали представникам іраномовного кочового племені під назвою саки.
Предмети сакського періоду містилися на території Акмолинської області в Казахстані. Розкопками займалася команда студентів археологічного факультету ЄНУ імені Л.Н. Гумільова. Проектом керував старший викладач університету Сеграз Сакенов. Про це повідомляє ONLINE Експрес.
Група фахівців шукала цінні історичні об’єкти в одному урочищі біля села Кенеоткель. Вони випадково натрапили на невелике поховання, в якому були рештки дівчинки-підлітка. Поряд з дівчиною лежали золоті прикраси стародавніх саків і посудина для поминального обряду.
Серед золота, яке залишили біля голови небіжчиці, археологи виявили позолочені сережки і шпильку з нанизаними на них намистинами зі скла. Дослідники повідомили, що кочові племена тієї епохи покривали намисто золотою фольгою.
Це перетворює прикраси на унікальну археологічну знахідку. Крім предметів розкоші на місці поселення, датованого VII століттям до н. е., фахівці розкопали керамічні вироби. Експерти відзначили, що раніше на цих територіях працювали металурги, а землю заселили ще в добу палеоліту.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас