У Міносвіти розповіли про вісім основних змін вступу до вишів 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міносвіти розповіли про вісім основних змін вступу до вишів 2016 року

Казна та Політика
762
Під час вступу до вищих навчальних закладів у 2016 році буде введено вісім базових змін, які відрізнятимуть цей вступний рік від попередніх, повідомляє прес-служба Міносвіти.
1. “Новий зміст”: новий перелік галузей і спеціальностей
Цього року набір здійснюватиметься за новим єдиним переліком галузей і спеціальностей, який було затверджено в 2015 році.
“Раніше абітурієнт поступав на більш вузьку спеціальність, що обмежувало можливість змінити освітню траєкторію в майбутньому. Крім того, ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм”, – повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.
2. “Рівність прав громадян”: вступ тільки за конкурсом
Цього року повністю прибрали норму про позаконкурсний вступ, яка суперечила Конституції України, а також цільовий прийом. Таким чином, всі учасники вступної кампанії будуть проходити конкурсний відбір.
Разом з тим, є категорії громадян, які з об’єктивних причин потребують підтримки держави. Ці абітурієнти вступатимуть за конкурсом, але на основі інших видів вступних випробувань.
Пільги залишили для хворих, сиріт, демобілізованих та учасників бойових дій.
3. “Адресність держзамовлення”: місце йде за вступниками
“У минулому році ми випробували таку модель, коли кількість місць держзамовлення в університеті коригувалася відповідно до популярності у студентів з більш високими балами ЗНО. Тоді відбулося укрупнення потоків за державним замовленням, тобто сильні університети отримали би більше місць, менш популярні – менше, що, в принципі, було закладено в основу закону про вищу освіту”, – зазначила Совсун.
У 2016 році цю модель реалізовуватимуть тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.
4. Для абітурієнтів з Криму і Донбасу: спрощена система
МОН розробило повноцінну стратегію підтримки абітурієнтів з Криму і Донбасу. Особливі умови для вступу, наприклад, для абітурієнтів з Донбасу дозволять їм вступати за іспитами в університети, які були евакуйовані з території антитерористичної операції.
5. “Усунення черг”: електронне подання документів
Цього року прийом документів на вступ за результатами ЗНО буде здійснюватися виключно в електронній формі.
6. “Профорієнтація”: 15 заяв на 5 спеціальностей
Під час попередніх вступних кампаній абітурієнти мали можливість подавати 15 пакетів документів до п’яти університетів.
Таким чином, замість обирати улюблений напрямок вступник був змушений розподіляти свої заяви між різними спеціальностями в рамках одного університету.
Цього року акцент буде перенесено на профорієнтацію майбутнього студента. У 2016 році абітурієнт може подати 15 заяв на 5 спеціальностей за державним замовленням на денну форму навчання в будь-які університети за власним бажанням.
7. “ЗНО для вступу до магістратури”: експеримент для спеціальності 081
Цього року – це просто експеримент. Експерти, міжнародні організації та дев’ять університетів, які погодилися взяти участь в цьому пілотному проекті, майже весь рік розробляли тест для спеціальності 081 Право.
До навчальних закладів, які брали участь у розробці, вступ до магістратури на “Право” буде здійснюватися за результатами зовнішнього тесту.
У майбутньому це дасть можливість забезпечити більш рівні умови для вступників на цю спеціальність, зробити прозорим вступ до магістратури.
8. “Вільні траєкторії”: студент управляє своєю освітою
Цього року третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт обиратиме з “лінійки” предметів, запропонованих вищим навчальним закладом. Тобто 2 предмети фіксовано визначає виш, а третій, серед запропонованих варіантів, – вступник. “Лінійку” на свій розсуд визначатимуть вищі навчальні заклади.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас