Експерти розповіли, як і де українцям відкрити бізнес за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, як і де українцям відкрити бізнес за кордоном

Особисті фінанси
3503
Останнім часом в Україні особливо активізувалася бізнес-еміграція, у зв’язку з тим, що підприємців приваблює лояльна податкова політика за кордоном, а також можливість отримати там посвідку на проживання. Зараз найбільш популярними країнами для відкриття своєї справи є Німеччина, Кіпр, Словаччина, Словенія, Чехія, Польща, Угорщина, а також Балтійський регіон.
Про це розповів експерт-міжнародник Андрій Бузаров.
“Там є наші діаспори і досвід ведення бізнесу з боку українців. За кордоном затребувані підприємці зі сфери послуг (перукарі, СТО, туризм) і посередники в торгівлі продуктами харчування”, – зазначив він.
На думку Бузарова, після того як Україна отримає безвізовий режим з Європейським союзом, бізнес-еміграція посилиться ще більше.
Однак, крім європейських країн, в останні два роки серед українських підприємців став популярний Китай. Там активно залучають іноземний капітал і робочих, оскільки зацікавлені перебирати європейський досвід у сферах, які в Китаї не розвинені, – наприклад, сфера обслуговування.
Ще один новий тренд – виїзд середнього бізнесу в Африку (Кот-д’Івуар, ПАР, країни Центральної Африки). Українцям там дають дуже хороші податкові пільги. Крім того, в зазначених країнах спостерігається дефіцит на продуктовому ринку – наприклад, немає якісного борошна і яблук.
Умови, на яких іноземці готові приймати у себе українських підприємців, різні. “У ЄС акцент робиться на наявності посвідки на проживання. Щоб її отримати, потрібно або довго там прожити, або купити нерухомість. У Словенії, Польщі нерухомість коштує від 30-40 тис. євро. Другий варіант – потрібно зареєструвати фірму. Для цього необхідний великий статутний капітал – наприклад, у Словенії це від 10-15 тис. євро”, – говорить Бузаров.
У цьому сенсі найм’якші умови в Польщі, яка лідирує за кількістю підприємців, що виїхали туди. Там немає обов’язкової вимоги брати на роботу поляків і потрібен мінімальний статутний фонд (близько 90 тис. гривень).
“У Польщі на рахунку в людини повинна бути сума, рівна середній зарплаті за рік, – як гарантія, що їй буде перший час на що жити. У Малопольському воєводстві (Краків) – 45 тис. злотих (823 тис. грн), у Мазовецькому (Варшава) – 1 млн гривень). Також потрібно взяти на роботу двох громадян і мати добрий бізнес-план. Усіляко вітається діяльність в IT, пов’язана з технологіями, сферою послуг. Також там дають податкові пільги – податок на додану вартість платять від 0 до 23%”, – розповідає начальник договірного відділу компанії “Євро Горизонт” Василь Колесник.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас