У Португалії заарештовано фальшивомонетників, які брали технології 3D-друку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Португалії заарештовано фальшивомонетників, які брали технології 3D-друку

Кримінал
696
Хоча децентралізація виробництва за рахунок 3D-друку створює фантастичні можливості для виробників та дослідників, вона ж приваблює і увагу кримінального середовища.
Зовсім недавно в Австралії був заарештований байкер, який друкував вогнепальну зброю, а тепер португальські правоохоронні органи взяли під варту кількох підозрюваних, які обвинувачуються у підробленні грошових знаків c допомогою 3D-принтера.
Фальшивомонетники використовували адитивні технології для карбування незвичайно акуратних підробок монет номіналом в один і два євро, а також використовували друковані форми для виробництва великих купюр.
Як розповіли співробітники поліції, авторами схеми виступили троє чоловіків, чия діяльність розслідувалася протягом останніх двох років. Від інших фальшивомонетників група відрізнялася досить інноваційним підходом, укладається у використанні спеціалізованих інструментів для виробництва монет і 3D-принтера для виготовлення форм. Правоохоронці визнають, що завдяки 3D-друку злочинцям вдалося домогтися незрівнянно більш високої якості підробок.
Кожному з учасників була відведена своя роль. Призвідником виступав 58-річний умілець, що вже потрапляв під арешт в 2002 році і вважається одним з провідних експертів з підробки європейської валюти. Чого йому не вистачало, так це комп’ютерних навичок, а тому 29-річний фахівець був задіяний у виготовленні 3D-друкованих форм для роботи з підробленими банкнотами. Поліція вважає, що виготовлені підробки потрапили в обіг не тільки в Португалії, але і Східній Європі, Анголі і Мозамбіку.
Серед вилучених матеріалів була знайдена спеціальний папір і срібна фольга, яку використовували для підробки голограм на банкнотах. Куди більш вражаючою виявилася методика виготовлення монет за допомогою декількох спеціально сконструйованих інструментів, завдяки яким фальшивомонетника вдавалося майстерно відтворювати малюнки на сторонах монет. Навіть металеві каблучки, насічки на ребрах монет в точності відтворювали оригінали. Єдиними, хоча малопомітними відмінностями стали вага підробок і відсутність магнітних властивостей.
Частина виготовлених монет злочинцям вдалося реалізувати до арешту за половину номінальної вартості, а тепер умільцям належить чекати вироку суду.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас