Два роки Гонтаревої на чолі НБУ: досягнення і провали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два роки Гонтаревої на чолі НБУ: досягнення і провали

Казна та Політика
485
Гонтаревій вдалося відпустити гривню у вільне плавання і збільшити золотовалютні резерви України. А ось позбутися тиску згори вона так і не спромоглася.
У неділю виповнилося два роки відтоді, як президент Порошенко рекомендував на посаду голови Нацбанку України Валерію Гонтареву. Український парламент відразу підтримав це рішення, і вперше в історії країни цей пост обійняла жінка. За цей час її двічі викликали на килим у Раду, а в ЗМІ навіть з’являлися чутки, що вона написала заяву про відставку. Журналісти проаналізували роботу головного банкіра країни, виділивши головні плюси і мінуси її роботи на цьому терені.
НЕГАТИВ
Несамостійний регулятор
Серед головних негативних тенденцій в НБУ експерти називають заполітизованість і залежність регулятора від впливу згори. “Ця залежність від влади перетворюється на відсутність дійсно незалежної регуляторної політики Нацбанку. У результаті він несвоєчасно або неправильно реагує на ситуацію в економіці”, – вважає політолог Руслан Бортник. Економіст Олександр Охріменко, в свою чергу, відзначає, що залежність глави НБУ від влади впливає на той факт, що регулятор сьогодні розчищає банківський ринок під кількох великих гравців. Він нагадує: незалежний глава НБУ може впливати на бюджет країни, загортаючи якісь програми, якщо їх виконання здається йому ризикованим: “Але зараз цього не відбувається”.
Добрий поганий банкопад
Експерти дорікають Гонтаревій і тим фактом, що за останні два роки зусиллями регулятора з банківського ринку було виведено близько 70 банків. При цьому ті, що лишилися, за словами Бортника, погіршили свої фінпоказники тоді, коли міжнародні комерційні банки збільшують свої активи. На його думку, багато зі зниклих банків сьогодні могло б продовжувати працювати. Однак старший економіст Центру соціально-економічних досліджень “CASE-Україна” Володимир Дубровський упевнений, що ці рішення Нацбанку дуже позитивно вплинули на банківську сферу. Він вважає, що завдяки чищенню Україна позбулася так званих “сміттєвих банків”.
Крах нацвалюти
Крім того, згадують і різке падіння гривні, яке українці спостерігали в першому півріччі 2015-го. Політексперт Андрій Бузаров нагадує, що в минулому році курс зростав хаотично. Так, за весь 2014 рік гривня просіла практично вдвічі, і вже в січні 2015-го за долар давали 16—17 грн. А пік обвалу припав на лютий, коли на міжбанківському ринку курс досяг 30 грн за долар, а на чорному — 40 грн/$. Бортник зазначає, що “український обвал” в 300% став найбільшим у Європі за останні п’ять років: “І це не просто деградація курсу — гіперінфляція призвела до падіння реальних доходів українських громадян мінімум в два рази, а то й більше”.
Обмеження на ринку через паніку
Говорячи про проколи головного банкіра країни, Володимир Дубровський нагадує про введення в 2014-му обмежень на валютному ринку, називаючи їх “панічними”. При цьому експерт підкреслює, що ліміт на зняття валюти було введено не тільки на валютних депозитах (до слова, він навіть привітав зміни в законодавстві, за якими не можна в будь-який момент відкликати свій депозит), але і на особистих розрахункових рахунках. “Можна зрозуміти, чому це робилося — дійсно була паніка. Але НБУ не повинен був ще далі роздувати цю паніку ось такими обмеженнями, і найголовніше, що ці обмеження заподіяли шкоду, яку можна порівняти із самою девальвацією. При цьому багато з них продовжує діяти донині”, — говорить експерт.
Відміняють ліміти, але повільно
Коментуючи слова Володимира Дубровського про обмежувальну політику НБУ, аналітик МЦПД Олександр Жолудь згадує ще один мінус роботи Гонтаревої — введені ліміти регулятором знімаються не так оперативно, як того вимагає сьогоднішня ситуація. “Під час гострої фази кризи закрутили гайки на валютному ринку, але не пішли на активне зняття цих обмежень. Ні, зараз їх прибирають — ми можемо побачити, що, наприклад, одноразове зняття валютних депозитів збільшили вдвічі, а також багато інших речей полегшили. Але це можна було зробити ще восени минулого року, а не в першому півріччі поточного”, — наголосив фахівець.
ПОЗИТИВ
Вперед до незалежності
Незважаючи на те що багато експертів нарікають на залежність і заполітизованість Нацбанку, не можна забувати про роботу, яку виконав НБУ для посилення своєї незалежності. Експерти зараховують до заслуг Гонтаревої ухвалення Радою поправок до Закону “Про Нацбанк України” і Бюджетного кодексу. За новими правилами, правління НБУ трансформується у виконавчий комітет, який буде відповідати за розробку та реалізацію грошово-кредитної та валютно-курсової політики. Таким чином, Нацбанку більше не потрібно щорічно погоджувати свій кошторис із президентом, ВР і Кабміном. Крім того, в НБУ тепер самі визначать, як розподіляти прибуток і сформувати резерви. Раніше це треба було узгоджувати з ВР і Кабміном.
Очищення банківської системи
Схожа ситуація — і з закриттям кількох десятків банків. Цей процес деякі фахівці називають негативним, проте в НБУ це явище оцінюють позитивно. За словами Гонтаревої, таким чином вдалося очистити банківську систему від неплатоспроможних банків і завершити перший етап реформування. Вона також нагадала про борги банків перед фізичними та юридичними особами (25 млрд грн і 240 млрд грн відповідно). Економіст Олександр Жолудь називає цей процес “очищенням банківської системи” від банків, які тягнуть економіку назад, а Руслан Бортник наголошує: таким чином вдалося уникнути повного розпаду банківської системи.
Збільшення золотовалютних резервів
Майже одноголосно експерти хвалять Гонтареву за роботу із золотовалютним фондом. “Фактично їй вдалося домогтися поступового збільшення золотовалютних резервів”, — говорить Бортник. За словами самої глави НБУ, таких успіхів регулятор зумів домогтися, тісно співпрацюючи з МВФ. Так, якщо говорити про цифри, тільки з 2014 до 2015 року золотовалютні резерви збільшилися з $7,5 млрд до $9,9 млрд.
В цілому ж на сьогоднішній день резерви зросли майже на 70% — до $13,5 млрд. При цьому зростання триває — тільки в лютому нинішнього року їхній обсяг збільшився на 0,4%, або $48 млн. Головний банкір країни також прогнозує, що міжнародні резерви України до кінця року сягнуть $19,6 млрд.
Гривня у вільному плаванні
Попри те що главу нацрегулятора лають за стрімкий обвал курсу гривні, експерти відзначають її роботу з фінальної стабілізації національної валюти, яку українці спостерігають сьогодні. “Політика центрального банку за останні два роки показує досить чіткий напрямок – наприклад, перехід до гнучкого курсоутворення”, — вважає Жолудь. Економісти і політологи хвалять рішення Гонтаревої відпустити гривню у “вільне плавання”. “Ми поступово витягуємо “курсовий гачок” зі свідомості простих людей і бізнесу, які вже розуміють, що фіксований курс гривні — це була загибель нашої економіки”, — говорить глава НБУ.
Зробила внесок у зниження інфляції
На думку економіста МЦПД Олександра Жолудя, голові Нацбанку вдалося знизити темпи інфляції, змінюючи облікову ставку рефінансування — відсотка, під який НБУ дає позики комбанкам. “На загальне зростання цін впливає в тому числі і курс гривні (ще — подорожчання “комуналки”, зростання зарплат), і якщо зробити гривневі кредити дуже дорогими, комбанкам стане невигідно купувати за рефінансування долари, попит на них знизиться, гривня зміцниться і інфляція сповільниться , — роз’яснив Жолудь. — Після стабілізації гривні ставку рефінансування було зменшено, і це дало банкам змогу брати в борг у НБУ для кредитування економіки”.
Долар: не вище за 30 грн
Фінаналітики обіцяють, що курс гривні в найближчі півроку не буде різко змінюватися. “Гривня стане коливатися в діапазоні 24,7—26 грн/$ і тяжітиме до його нижньої частини — 24,8—25,2 грн/$”, — прогнозує провідний експерт інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Андрій Шевчишин. А президент Украналітцентра Олександр Охріменко впевнений, що нацвалюта все літо продовжить зміцнюватися і досягне 24,5 грн/$. “Від середини вересня, коли підвищиться ділова активність і зросте попит на валюту, перш за все у імпортерів, долар почне дорожчати, дійшовши спочатку до 26 грн, а в грудні — до 27 грн, — говорить Охріменко. — Якщо НБУ продовжить санацію банків, на хвилі паніки під кінець року курс може стати і 30 грн/$”.
Ілля Требор, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас