НБУ ускладнив репатріацію дивідендів для акціонерів компаній, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ускладнив репатріацію дивідендів для акціонерів компаній, - експерти

Фондовий ринок
676
Національний банк України (НБУ) електронним листом від 8 червня НБУ розширив список документів, необхідних для здійснення репатріації дивідендів, чим фактично ускладнив процедуру виплати дивідендів за кордон (репатріації), зокрема, для міноритарних акціонерів компаній, в яких присутні корпоративні конфлікти.
Таку думку висловили експерти аудиторської компанії “КПМГ Україна” – старший радник Юрій Кацер і юрист Ярослав Чекер.
Вони вважають, що тепер для виплати дивідендів за кордон необхідно також надати фінансову і податкову звітність компанії, яка сплачує дивіденди, довідку про сплачений нерезидентом в Україні податок на репатріацію доходів, документи щодо структури власності, кінцевих бенефіціарів власників, які володіють 10% і більше статутного капіталу в компанії, яка сплачує дивіденди і її учасника (акціонера), яким виплачуються дивіденди, а також інформацію / документи, що підтверджують наявність економічної доцільності (сенсу) такої фінансової операції та відсутність підозри.
“Даний перелік документів буде достатньо складно зібрати міноритарним акціонерам, зокрема, в товариствах з корпоративними конфліктами. Однак, навіть мажоритарних (одноосібним) власникам компаній в Україні буде складно підтвердити економічну доцільність виплати дивідендів через неясність, які саме документи потрібно подати для підтвердження і що має свідчити про таку доцільності “, – сказали експерти.
Вони також відзначили, що проблеми з репатріацією дивідендів “можуть виникнути у іноземних інвесторів, якими володіють європейські сім’ї, які здійснюють загальний контроль над компанією-інвестором, і при цьому все є кінцевими бенефіціарами, особливо в разі їх небажання розкривати свої персональні дані”.
“Таким чином, незважаючи на певні кроки НБУ щодо лібералізації валютного регулювання, зокрема, з питання виплати дивідендів за кордон, на практиці багато іноземних інвесторів можуть зіткнутися з певними труднощами”, – вважають експерти “КМПГ Україна”.
Як повідомлялося, постановою правління НБУ №342 від 7 червня дозволена репатріація дивідендів, нарахованих іноземним інвесторам за 2014-2015 роках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас