«Альфа-груп» закрила угоду з продажу банку «Неос» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Альфа-груп» закрила угоду з продажу банку «Неос»

Фондовий ринок
739
Як стало відомо Forbes, минулого вівторка Альфа Банк закрив угоду з продажу Неос Банку.
Серед основних покупців – співвласники компанії ERC. Зокрема – Андрій Дегода, Сергій Артюх та Леонід Стольников, яким Антимонопольний комітет України ще навесні дав «добро» на придбання понад 50% акцій Неос Банку.
Андрій і Олександр Дегоди входять до рейтингу Forbes найуспішніших сімейних бізнесів в Україні. Виторг їхньої мережі ERC (MOYO) оцінювали у 5,8 млрд гривень на рік. Крім магазинів із продажу техніки, ці бізнесмени володіють логістичним оператором, що працює на території Одеси – «Євротерміналом». І за однією зі стратегій банк зосередить свою роботу саме навколо цього активу – тобто, в Одеській області. Мережа MOYO присутня у майже 30 містах України, включно зі Львовом, Одесою, Харковом, Черкасами, Черніговом, Вінницею, Запоріжжям тощо, і може стати важливою підмогою в розвитку бізнесу нових акціонерів банку.
Глава фінансового департаменту одного з найбільших банків країни й одного з видних банків Одеси – «Південний» – Дмитро Вотченко розповів Forbes, що на сьогодні в регіоні, крім «Південного», активними є банк «Схід» («Восток») і Марфін Банк. «А з тих гравців, які кредитують, основними в Одесі є ми. Також, великі проекти може кредитувати державний сектор», – каже Ігор Вотченко.
Згідно з даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, 14 червня відбулися збори акціонерів банку «Неос», на яких було оголошено про цілу низку нововведень, які очікують цю фінустанову. Зокрема, банк незабаром буде перейменовано на АльтБанк. За даними Forbes, установу може очолити фінансист Ігор Волох – нині голова правління Universal Bank. Ба більше, джерела Forbes назвали його одним із можливих співакціонерів.
Ігор Волох працював інженером у Мінському радіотехнічному інституті й починав кар’єру фінансиста як провідний інженер-програміст відділу автоматизації білоруського Пріорбанку. Також він входив до правління Райффайзен Банку Аваль і до правління Universal Bank, де дослужився до голови правління.
Від коментарів для Forbes Ігор Волох утримався. Тим часом, джерела, близькі до операції, повідомили, що в акціонерів АльтБанку є плани щодо створення інноваційної фінустанови. «Банк може бути способом, що допомагає убезпечити свої гроші й контролювати фінансові потоки», – додає співвласник мережі «Фокстрот» Валерій Маковецький.
Якщо в покупців є бізнес-необхідність у банку й розуміння, чим вони збираються займатися – це непогана угода. Банк чистий, без проблем. І без клієнтів, які можуть забрати депозити й піти
Вадим Березовик, голова правління банку «Вектор»
Банкіри описують АльтБанк (Неос Банк) як один із «найчистіших» на ринку. Ця установа була створена після виведення частини активів Bank of Cyprus на користь Альфа-Банку, який купив цю установу. Операцію з купівлі 99,77% «Банку Кіпру» Альфа закрила у квітні. Про історію цього придбання Forbes писав у серпні 2014 року. Як розповідав тоді виданню президент Альфа Банку Олександр Луканов, після завершення процесу переведення активів Bank of Cyprus, група «Альфа» планувала продати банк – що і сталося.
«Всі активи й пасиви Bank of Cyprus було виведено на Альфа Банк. В установі залишився капітал, у розмірі обов’язково необхідного. Якщо в покупців є бізнес-необхідність у банку й розуміння, чим вони збираються займатися – це непогана угода. Банк чистий, без проблем. І без клієнтів, які можуть забрати депозити й піти», – говорить голова правління банку «Вектор» Вадим Березовик.
Наприклад, майже вся база пасивів зосереджена навколо бізнесів, пов’язаних з ABH Holding – акціонерами Альфа Банку. Зокрема, в АльтБанку є договори з «Альфою» на термін до 2023 року.
Також, зараз «Альфа-Груп» очікує дозволу Національного банку України на придбання Укрсоцбанку, хоча фактично угода вже відбулася. «Якщо на тлі банків з іноземним капіталом ми бачимо поступове згортання операцій і спроби заморозити бізнес, то у групи «Альфа» явно видно стратегію збільшення своєї частки на ринку – не тільки за рахунок згортання іншої частини ринку, але й у результаті природного зростання», – резюмує екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас