Goldman Sachs звинувачують у використанні наївних лівійців, - Daily Telegraph — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs звинувачують у використанні наївних лівійців, - Daily Telegraph

Світ
440
Американський банк “Goldman Sachs звинувачується у використанні наївних лівійців, які живуть в центрі пустелі з верблюдами”, пише Daily Telegraph в статті під таким заголовком.
Матеріал присвячений початку слухань у лондонському Високому суді, де позивачем виступає суверенний фонд Лівії (LIA), відповідачем – Goldman Sachs.
Як повідомляється в статті, LIA подав до банку позов на суму $ 1,2 млрд, звинувачуючи його в несумлінному управлінні частиною активів фонду за часів правління Муаммара Каддафі. Як стверджують лівійські влади, щоб отримати доступ до грошей LIA, банкіри проявляли рідкісну щедрість, нібито оплачуючи керівникам фонду повій, польоти на приватних літаках і дорогі готелі.
З позову випливає, що в 2008 році Goldman Sachs провів за дорученням фонду дев’ять угод з деривативами, втрати фонду від яких склали $ 1,2 млрд, в той час як сам банк зумів витягти з угод прибуток на загальну суму $ 275 млн.
Представники LIA заявили в Високому суді, що керуючі фонду в 2007-2008 роках, за часів правління М.Каддафі, “були наївними і простодушними” в фінансових питаннях. З цієї причини Goldman Sachs “скористалися” ситуацією, надавши на лівійців “надмірний вплив”.
Як докази цього фонд наводить висловлювання банкірів Goldman Sachs, які, на думку LIA, показують, що ті були добре обізнані про фінансову простодушність лівійців.
Після зустрічі з представниками фонду один з банкірів Goldman Sachs сказав до свого ближнього що банк просто дає структуровані заставні кредити (з високою ставкою) “тим, хто живе в центрі пустелі з верблюдами”.
Банк заперечує всі висунуті проти нього звинувачення. За словами представників Goldman Sachs, главою LIA в той момент був банкір з 35-річним стажем, якого навряд чи можна було запідозрити в некомпетентності. Крім того, “LIA мав солідними ресурсами, щоб підстрахуватися, отримавши рада від експертів, перш ніж зайнятися великими угодами”, пише Daily Telegraph.
На думку видання, поданий LIA позов виглядає вкрай незвично, оскільки подібного роду великі фінансові установи в різних країнах світу, як правило, залучають до співпраці фахівців і консультантів високого класу.
Як відзначили в ході слухань адвокати Goldman Sachs, паралельно лівійський фонд здійснював різні операції з іншими банками, не називаючи себе при цьому “наївними і такими, що не мають відповідної кваліфікації”. Що стосується збиткових угод, то, за словами юристів банку, LIA попередньо проводив власний аналіз і сам вибирав конкретні угоди з деривативами та акціями.
LIA став жертвою непередбаченої фінансової депресії, а не будь-яких протизаконних дій з боку Goldman Sachs International”, – йдеться в заяві інвестиційного банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас