Казахи відвернулися від України: операція з продажу Євробанку казахським інвесторам зірвалася, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахи відвернулися від України: операція з продажу Євробанку казахським інвесторам зірвалася, - ЗМІ

Фондовий ринок
2604
Угода з продажу Євробанку казахським інвесторам зірвалася. Одна з причин – невирішена проблема інсайдерських кредитів. Якщо власники банку терміново не знайдуть кошти на його підтримку, картотека неплатежів почне рости, що змусить НБУ вивести банк з ринку.
Казахські інвестори відмовилися від покупки Євробанку, що загрожує банку закриттям. «Вранці я завів платіж до Євробанку, потім мені подзвонили і сказали, що гроші не зможуть направити за призначенням, тому що на кореспондентському рахунку банку гривні немає. Адаріч (Олександр Адаріч володіє 50% банку. – Ред.) всіх зібрав і сказав, що прийнято рішення розірвати угоду і не підтримувати установу», – розповів один з клієнтів Євробанку. Джерело FinClub в банку підтвердило інформацію про зрив угоди. Два нинішніх бенефіціара установи – Олександр Адаріч і Вадим Пушкарьов – не відповідали на дзвінки FinClub.
Менше місяця тому, 20 травня, НБУ оголосив про узгодження угоди з купівлі Булатом Назарбаєвим, братом президента Казахстану, 50% акцій Євробанку у Олександра Адарича. Вже 25 травня Антимонопольний комітет дозволив цю угоду.
Решта 50% акцій, що належать Вадиму Пушкарьову, планувалося продати протягом декількох місяців також структурам, близьким до президента Казахстану. Документи щодо другого пакету вивчаються в НБУ. «На даний момент пакет документів знаходиться на розгляді, рішення ще не прийнято», – розповіли в прес-службі НБУ сьогодні вдень.
Станом на 1 квітня 2016 року Євробанк займав 47-е місце серед банків з активами 1,73 млрд грн. Кредити юрособам становили 845,8 млн грн, кредити фізособам – 107,3 млн грн. У банку не було рефінансування НБУ, зобов’язання перед іншими банками становили 15 млн грн, перед юрособами – 1,034 млрд грн, перед фізособами – 425 млн грн.
При цьому інвестори все ще не заплатили за перші 50%, за якими мають дозвіл Нацбанку. «На даний момент у нас немає такої інформації (про оплату. – Ред.). Як тільки оплата відбудеться, банк повинен буде протягом десяти днів відзвітувати про зміну власника істотної участі. Нова структура власності буде розміщена на сайті банку і НБУ », – сказали в НБУ.
Від інвестицій в інший банк Олександра Адарича – Фідобанк – казахські інвестори відмовлялися. Але Євробанк – середня установа, тому учасники ринку не очікували, що з угодою виникнуть проблеми. Один зі співрозмовників говорить, що був упевнений в завершенні угоди, так як ще минулого тижня менеджмент установи обговорював її майбутні проекти.
Такі горе-інвестори найближчим часом навряд чи назвуть реальну причину зриву угоди. Одне з джерел FinClub, знайоме з ходом переговорів, говорило, що банк коштує набагато менше номіналу, і не виключав, що він купується за борги. «Навіть якщо казахи не платили реальних грошей Адарічу і Пушкарьову, взявши на себе їх інсайдерські кредити, вони все одно повинні внести гроші в капітал. Зараз НБУ вимагає появи живих грошей на рахунку, – сказав FinClub інший співрозмовник, директор однієї з інвесткомпанії. – Я думаю, що у казахів зараз свої проблеми, і вони просили перенести терміни закриття угоди, поки все не заспокоїться в Казахстані, але зривати угоду вони явно не мали наміру ». «Схоже, Адаріч і Пушкарьов просто тверезо вирішили, що не зможуть закрити всі питання по проекту, і вирішили закрити його», – говорить ще один керівник інвесткомпанії, що побажав залишитися анонімним.
За інформацією FinClub, Олександр Адаріч перед банкрутством Фідобанк не ховався від НБУ, а «чесно», наскільки це може зробити банкір, визнав в НБУ плачевність ситуації з Фідобанком і неможливість повного виконання програми докапіталізації (вона була виконана наполовину). Тому відхід з ринку цієї установи де-факто став «контрольованим банкрутством». Не виключено, що в ситуації з Євробанком власники банку зроблять так само.
У НБУ не змогли відповісти на питання, чи є у Євробанку на коррахунку кошти, а також чи є у банку невиконана картотека платежів, оскільки ця інформація підпадає під гриф «банківська таємниця». Але, згідно зі ст. 76 закону «Про банки і банківську діяльність», НБУ зобов’язаний визнавати неплатоспроможним (означає введення тимчасової адміністрації) банк, який протягом п’яти робочих днів поспіль не виконує 2% і більше своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами. Коли НБУ виводив Фідобанк з ринку, то загальна сума невиконаних банком операцій клієнтів перевищувала 500 млн грн (9% його зобов’язань).
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас