Дитсадківська революція: садочки можна відкривати в квартирі, а частину довідок скасували (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дитсадківська революція: садочки можна відкривати в квартирі, а частину довідок скасували (інфографіка)

Казна та Політика
1695
В останні роки в Україні скорочувалася кількість дитячих садків. Згідно з даними Держстату, тільки в 2015-му їх стало менше на 200 установ. До того ж експерти говорять про те, що дитсадки залишаються перевантаженими.
Так, наприклад, в 2015-му в середньому по країні на 100 місць у дошкільних установах припадало 117 дітей. Найбільша нестача місць у Львівській (144 особи на 100 місць), Волинській (139), Рівненській (136) та Івано-Франківській областях (131).
При цьому в МОН зазначають, що хоча в 2016-му садків знову стало трохи більше, проблему з їх заповненістю це все одно не вирішує. “Зараз в Україні при наявності 15 315 працюючих установ майже 90 тис. дітей перебувають в черзі на зарахування. Тому перед Міносвіти стоїть завдання створити сприятливі умови для розширення мережі комунальних дошкільних навчальних закладів і появи приватних або корпоративних дитсадків”.
Дитсадківська революція: садочки можна відкривати в квартирі, а частину довідок скасували (інфографіка)
Для цього у відомстві підготували цілу дитячу революцію: з 24 травня набрав чинності новий санітарний регламент для дошкільних установ. Таким чином чиновники збираються спростити легалізацію приватних дитячих садів і збільшити їх кількість.
Перша приємна новина — тепер для роботи садочка не обов’язково мати власний харчовий блок та пральню. Послуги кейтерінгу (доставки їжі) можна замовляти у будь-якій спеціалізованій компанії за умови дотримання нею вимог Закону “Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів”.
Та ж історія і з пранням білизни, єдина умова — компанія-виконавець не повинна обслуговувати інфекційні лікарні та підприємства хімпрому.
Крім того, дозволили відкривати приватні садки в квартирах і використовувати двоярусні ліжка.
“Сподіваємося, що нова редакція буде сприяти розвиткові не тільки мережі комунальних навчальних закладів, але й приватних, — зазначила начальник відділу дошкільної освіти міносвіти Тамара Панасюк. — А також сприятиме виведенню з позаправового поля тих дошкільних навчальних закладів, які сьогодні працюють в квартирах і про себе поки не заявляли”.
Нововведенням залишилися задоволені і на місцях, де зазначають, що в ЄС приватники давно виховують дітей. “Цю ідею я побачив у Німеччині багато років тому. В приватному садку дві дипломовані виховательки під контролем муніципалітету займаються десятком дітей. Садочок — це велика квартира на першому поверсі житлового будинку, поруч парк”, — розповідає мер Чернівців Олексій Каспрук.
Полегшили життя і батьків: тепер їм не доведеться нести обов’язкову довідку від лікаря після триденної відсутності дитини в садку.
За новими правилами, папірець вимагатимуть тільки при зарахуванні дитини в дитсадок, а потім у тих, хто був відсутній через інфекційну хворобу або хоче записатися в басейн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас