NASA працює над системою передбачення пилових бур на Марсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA працює над системою передбачення пилових бур на Марсі

Технології&Авто
166
Відомий фільм «Марсіанин» з Меттом Деймоном (Matt Damon) у головній ролі починається з того, що космонавти несподівано потрапляють в пилову бурю на Марсі і втрачають одного з членів команди. Якщо NASA дійсно збирається відправляти людей на червону планету, то таких несподіванок дуже бажано уникати за допомогою прогнозування погоди: ніхто не хотів би посадити місію в центр сильної бурі.
На щастя, космічне агентство робить кроки в цьому напрямку. В даний час NASA визначає тенденції в поведінці пилових бур, захоплюючих величезні регіони планети, з допомогою одержуваних із супутників даних про температуру на висоті близько 26 кілометрів. Справа в тому, що гази над пиловими бурями на цих висотах зазвичай помітно відрізняються підвищеними температурами, тож достатньо просто визначати великі бурі шляхом спостереження за вітрами і гарячими ділянками.
Втім, на даному етапі багато чого ще належить зрозуміти. До того ж, метод не дозволяє аналізувати відносно дрібні локальні бурі, які майже не впливають на високі шари атмосфери Марса. І все ж якщо NASA відпрацює даний метод, можна буде прогнозувати, в яке місце планети краще робити посадку і коли необхідно сховатися.
За матеріалами:
Engadget
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас