Банкіри хочуть впровадити новий вид застави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри хочуть впровадити новий вид застави

Кредит&Депозит
2162
Банки зможуть кредитувати аграріїв під заставу права використання орендованих земельних ділянок для сільськогосподарських потреб – емфітевзис.
Зараз аграрії передають в заставу за кредитами активи, які не вважають на ліквідними: майбутній урожай, техніку, корпоративні права. Це робить кредитування ризиковим, а ставки – високими.
На думку авторів нового законопроекту, передача в заставу емфітевзису повинна знизити ціну позик. За даними Нацбанку, на кінець квітень 2016 року загальний обсяг кредитів, виданих банками аграріям, склав 55,6 млрд грн.
За даними Держгеокадастра і Мін’юсту, за I квартал 2016 року було зареєстровано 1088 прав емфітевзису. Термін договору емфітевзису землі державної і комунальної власності не може перевищувати 50 років.
Таке кредитування недостатньо врегульовано: не визначена процедура звернення стягнення на право емфітевзису як предмета застави, заборонено відчуження прав емфітевзису щодо земель державної та комунальної власності, відсутність у землекористувача права передати земельну ділянку в тимчасове користування іншій особі.
Аграрії вважають, що передача емфітевзису в якості застави може активізувати кредитування. «В умовах дії мораторію емфітевзис може стати хорошим видом забезпечення при кредитуванні, адже земля в усьому світі є першокласною заставою за кредитами. В Україні це поки єдиний можливий варіант включення сільгоспземель в економічний оборот в умовах дії мораторію, і він краще для банку, ніж техніка чи урожай. Законопроектом передбачається обмежити емфітевзис 50 роками (зараз немає максимального терміну), що для бізнесу також прийнятно », – говорить президент асоціації «Земельний союз України» Андрій Кошиль.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас