Інженери перетворили вуглекислий газ на камінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інженери перетворили вуглекислий газ на камінь

Технології&Авто
979
Інженери однієї великої електростанції в Ісландії показали процес перетворення викидів вуглекислого газу на камінь, закопавши його в землю. Експеримент проходив на заводі Hellisheidi – найбільшій у світі геотермальній станції, повідомляє Phys.org.
Станція забезпечує енергією Рейк’явік і промислові підприємства. При цьому сам процес не є абсолютно чистим з точки зору екології, оскільки в ньому задіяні вулкани, які є одним з головних природних джерел діоксиду сірки.
У 2012 році завод почав пілотний проект Carbfix, в рамках якого вуглекислий газ змішувався з водою і закопувався в вулканічний базальт.
У природі, коли базальт піддається впливу вуглекислого газу і води, відбувається низка природних хімічних реакцій, і вуглець осідає в білуватий крейдяний мінерал. Разом з тим, до цього часу ніхто не знав, скільки часу займає цей процес.
Попередні дослідження показують, що в деяких породах цей процес займає сотні або навіть тисячі років. В базальтових породах, які розташовуються під підприємствами Hellisheidi, 95% введеного вуглецю затверділо протягом двох років. На думку дослідників, експеримент наочно демонструє ефективність нового способу утилізації шкідливих викидів – їх можна закопати.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас