Порошенко підписав зміни до законодавства про звільнення пенсій від оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав зміни до законодавства про звільнення пенсій від оподаткування

Особисті фінанси
966
Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій”, прийнятий Верховною Радою України 2 червня цього року, повідомляється на президентському порталі в п’ятницю.
За словами глави держави, в 2015 році владі вдалося врятувати країну від дефолту, а на початок цього року – досягти макрофінансової стабілізації економіки і позитивної динаміки. “Ціною надзвичайних зусиль нам нарешті вдалося зламати негативну тенденцію падіння ВВП і економіки України, яка тривала 14 кварталів … У першому кварталі 2016 року, вперше після 14 кварталів, ми спостерігаємо зростання економіки. Ми впевнені в тому, що ця тенденція продовжиться і далі, тому що ми маємо сьогодні і зростання прямих іноземних інвестицій, і поява інвесторів”, – зазначив П.Порошенко.
За словами глави держави, всі ці фактори дають можливість забезпечити не тільки життєдіяльність держави, а й скасувати фіскальне навантаження на пенсії.
“Перші ці кроки дають нам можливість забезпечити не тільки фінансування сектору оборони і безпеки, Збройних Сил України, а й в першу чергу направити його тим, хто сьогодні найбільше його потребує. Перше – були зроблені кроки, спрямовані на захист пенсіонерів. І сьогоднішній закон, який я підписую, стверджує, що у нас більше не будуть обкладатися податком пенсії”, – сказав П.Порошенко, підкресливши, що пенсіонери в даний час – одна з першочергових категорій громадян, які потребують підтримки держави.
Як повідомлялося, відповідний законопроект №4245 підтримали 2 червня в цілому 274 народних депутата. За основу він був прийнятий 19 травня 307 голосами.
Відповідно до закону, для пенсій, які перевищують 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, ставка податку становитиме 18% на суму перевищення даного розміру.
Згідно з даними на офіційному сайті Міністерства фінансів, з 1 травня 2016 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений в розмірі 1,130 тис. грн, а з 1 грудня планується його підвищення до 1,208 тис. грн. Таким чином, максимальний розмір пенсії, яка не підлягає оподаткуванню, з прийняттям закону складе 11,3 тис, грн, а з 1 грудня 2016 року – 12,80 тис. грн.
Раніше закон передбачав, що пенсії, розмір яких перевищує три мінімальні зарплати, які встановлені на 1 січня звітного податкового року, а також пенсії з іноземних джерел, з яких не сплачено податки, підлягають оподаткуванню в розмірі 15% від суми перевищення зазначеного розміру.
З 1 травня 2016 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні встановлений у розмірі 1,450 тис. грн, з 1 грудня підвищується до 1,600 тис. грн. Станом на 1 січня 2016 року цей показник становив 1,378 тис. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас