Platinum Mobile: протистояння «МТС Україна» з банком «Платинум» в розпалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Platinum Mobile: протистояння «МТС Україна» з банком «Платинум» в розпалі

Кредит&Депозит
1463
Вчора відбувся суд за позовом компанії «МТС Україна» проти Національного банку України. Мобільний оператор вимагав визнати банк «Платинум» проблемним. У цій фінустанові «застрягли» 250 млн гривень компанії, і в МТС намагаються використовувати різні важелі для тиску на банк. Чи допоможуть суди повернути кошти МТС, і наскільки типова для ринку телеком-операторів подібна ситуація?
Платинум Банк – фінустанова з більш ніж 10-річною історією. Створена в 2005 році компанією Horizon Capital як Міжнародний іпотечний банк, вона стрімко розвивалася аж до недавнього часу. У 2011 році банк придбав українську “дочку” Home Credit Group, впливового гравця міжнародного фінансового рітейлу. Одним з його керівників був Юрій Блащук, який зараз є президентом Аспен Клубу Україна.
Ніщо не віщувало …
Кілька років «Платинум» був активним учасником ринку депозитів, причому вклади населення банк залучає під досить високі відсотки – 25-28% річних в гривні.
На цьому тлі «МТС Україна» – найбільший мобільний оператор – з осені минулого року не може повернути свої 250 млн гривень, вкладені в банк. Терміни депозитних договорів закінчилися ще в жовтні-грудні 2015-го, але щоб забрати їх, мобільний оператор змушений звертатися в суди.
Згідно з текстом позову «МТС Україна» до НБУ, оператор вимагає в судовому порядку «визнати протиправною діяльність НБУ щодо неприйняття належних заходів реагування щодо віднесення ПАТ «Платинум Банк» до категорії проблемних внаслідок невиконання зобов’язань перед ПАТ «МТС Україна» за повернення коштів за договорами банківського вкладу, термін виконання яких настав, протягом більше семи місяців». Якою саме була угода між банком і оператором, сторони не розголошують. Також оператор судився і з самим банком «Платинум» – поки що успішно.
 МТС виграла суд проти банку ще в грудні 2015 року. Госпсуд міста Києва виніс рішення – стягнути з ПАТ «Платинум Банк» заборгованість в 250 млн гривень. Але чомусь в рішенні суду адресою «МТС Україна» значиться м. Миколаїв, вул. Лейпцизька, 15, хоча юридична адреса компанії – м. Київ, вул. Лейпцизька, 15. Це тим більше дивно, що весь цей час «МТС Україна» активно зверталася в НБУ зі скаргами проти банку «Платинум».
Відзначимо, виконуюча обов’язки заступника голови правління НБУ є Катерина Рожкова, яка раніше очолювала банк «Платинум». І якби банк був визнаний проблемним або неплатоспроможним ще взимку 2015-2016 або навесні 2016 року, вона не змогла б займати таку високу посаду на фінансовому ринку.
«Банк може бути визнаний проблемним, якщо він порушує положення банківського законодавства, зокрема, не може виконати платіжне доручення клієнта протягом п’яти операційних днів. При цьому в банк призначається спочатку куратор і обмежуються певні банківські операції, а потім – в разі визнання банку неплатоспроможним – вводиться тимчасова адміністрація, яка замінює собою правління», – нагадує партнер компанії Spenser & Kauffmann Attorneys at Law Микола Лихачов. З яких причин НБУ не реагував на звернення, і що відбувається у відносинах з банком «Платинум», в «МТС Україна» поки що не уточнюють.
«Немає згоди між сторонами за графіком повернення коштів», – так пояснив вчора в розмові з Forbes причини неповернення коштів акціонер Платинум Банку Дмитро Зінков. Крім нього, банком володіють ще 10 осіб – громадяни Кіпру, США, Сербії і т.д. Серед них – колишній акціонер банку «Контракт» Девід Халперт і банкір Григорій Гуртовий.
На вчорашньому судовому засіданні «МТС Україна» вимагала суд зобов’язати НБУ визнати ПАТ «Платинум Банк» проблемним. Однак, за інформацією Forbes, таке рішення було прийнято НБУ ще … в перших числах червня нинішнього року. Але в самому банку це заперечують.
Депозит в проблемному банку
На перший погляд, оператор не отримає ніякої вигоди від проблемності «Платинума». За словами Дмитра Зінкова, «проблемність подовжить їх шлях до отримання коштів, і нічого хорошого вона не дасть».
Втім, визнання банку неплатоспроможним може нести в собі кілька «плюсів» для великого клієнта. Наприклад, проблемний банк може отримати рефінансування або стабкредит від Нацбанку, і частина цих грошей, в теорії, могла б бути спрямована на погашення боргу перед «МТС Україна». Хоча Дмитро Зінков цю версію відкидає, а в банку на даний момент є рефінансування від НБУ в розмірі 454 млн гривень.
Друга версія може видатися фантастичною, але розглянемо і її. Йдеться про ймовірне поглинання банку. «Якщо банк не вдалося продати інвестору або його платоспроможність протягом тимчасової адміністрації відновити не вдалося, то в процесі ліквідації вкладник-юрособа зможе отримати свої кошти лише в сьомій черзі. І з цієї точки зору визнання банку проблемним або неплатоспроможним ніякої переваги не дає, – пояснює Микола Лихачов. – Але допускаю, що цей позов – інструмент тиску. Через визнання банку проблемним МТС може звернутися в НБУ, і в разі визнання банку неплатоспроможним запропонувати виступити інвестором, докапіталізувати «Платинум», а фактично – стати його акціонером. Це прекрасний спосіб поглинання активу».
 Глава компанії Capital Times Ерік Найман також вважає, що позов є елементом шантажу. «Якщо банк буде визнаний проблемним, МТС, з великою ймовірністю, не отримає нічого. Клієнти-юридичні особи стоять в останній черзі по поверненню грошей з банків, які виводяться ринку. Нижче їх – тільки акціонери і власники субординованих боргів», – підкреслює Найман. За його оцінкою, при поглинанні банку «МТС Україна» отримає можливість повернути йому як хороший фінансовий стан, так і свій депозит в 250 млн гривень.
«МТС намагається примусити «Платинум» до виконання зобов’язань. Визнаючи банк проблемним, НБУ буде вимагати від Платинум Банку докапіталізації, внесення додаткових коштів, на що МТС і розраховує – як на сценарій повернення боргів. Також МТС може розраховувати і на те, що якщо в банк буде введена тимчасова адміністрація, у нього залишаться хоч якісь активи», – вважає глава юридичної компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
На 1 травня поточного року чисті активи «Платинума» перевищували 7,3 млрд гривень. За інформацією джерела Forbes в банку, частина активів розміщені в одеських Фінбанк і «Південному». Нагадаємо, Фінбанк належить бізнесменові Олександру Грановському і його партнеру Борису Кауфману, які в ЗМІ асоціюються з банком «Платинум». Що, втім, свого часу заперечував в офіційній заяві Григорій Гуртовий.
Вчора Дмитро Зінков повідомив Forbes, що залагодити ситуацію з «МТС Україна» можна тільки переговорним шляхом. У МТС від офіційних коментарів утрималися.
Інтереси компанії в суді представляв член політичної партії «Народний фронт» і за сумісництвом – начальник відділу управління організаційного і кадрового забезпечення державної виконавчої служби Юрій Лимар. Примітно: вважалося, що до виконавчої служби близький колишній акціонер Дельтабанка Микола Лагун.
Ще одна з обговорюваних на ринку версій свідчить, що «МТС Україна» вже повернула свої гроші, перепродуючи борг третій стороні, яка і намагається стягнути кошти усіма можливими методами. Однак учасники конфлікту поки що цього не підтверджують.
Як оператори вибирали банки
Ситуація з Платинум Банком – не перша «банківська історія» для компанії «МТС Україна». Оператор постраждав від діяльності Дельта Банку – найбільшого з визнаних неплатоспроможними на сьогоднішній день. На початок 2015 року на розрахункових рахунках і депозитах в Дельта Банку знаходилося 1,4 млрд гривень, що належать «МТС Україна». Відзначимо, що компанія могла стати клієнтом «Дельти» за кілька місяців до весни 2014 року, коли почалися проблеми з виплатами в цьому банку.
 План порятунку Дельта Банку обговорювався з травня 2014 року, коли в установи почалися перші проблеми з платежами. Великі клієнти були готові брати участь в його порятунку.
Так, коли розглядалися плани по реанімації «Дельти» – в тому числі як перехідного банку на базі Державної іпотечної установи, яке було великим вкладником «Дельти» – МТС готова була «конвертувати» свій борг в акціонерні права. Втім, в «МТС Україна» цю інформацію не підтвердили.
Також, за інформацією Forbes, напередодні кризи і початку конфлікту на Донбасі – на початку 2014 року – «МТС Україна» розміщувала депозит у проблемному банку «Київська Русь», який був визнаний неплатоспроможним.
Заступник глави Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк вчора розповів Forbes, що загальні втрати операторів в банках, визнаних неплатоспроможними, попередньо оцінюються, без урахування «Дельти», в близько 300 млн гривень. «Але остаточну оцінку можна буде дати тільки після ліквідації банків», – говорить Кияк.
Мобільні оператори дуже скрупульозно вибирали партнерів на фінансовому ринку. Як правило, вони не гналися за високими ставками по депозитах, а вважали за краще працювати з банками, які відповідають низці критеріїв. «У непростих умовах особливого значення набула здатність партнера виконати прийняті на себе зобов’язання. З точки зору можливих ризиків додатковими перевагами можуть володіти дочірні структури іноземних банків і, безсумнівно, державні банки. В цьому відношенні наш обережний і виважений підхід отримав підтвердження в правильності критеріїв вибору наших основних партнерів», – розповідає фінансовий директор ПАТ «Укртелеком» Любомир Коцюмбас.
У початку 2014 року його компанія теж була вкладником банку «Дельта». Також «Укртелеком» мав вклади в Брокбізнесбанку. Чи не забагато фінансових втрат серед великих операторів – у «Київстару» і Lifecell. Втім, «Київстар» на початку 2014 року розміщував вклади в банку «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка, який теж був відправлений під опіку Фонду гарантування вкладів.
Дійсно, негативний досвід змушує операторів віддавати перевагу державним і іноземним банкам. Приміром, компанія Lifecell воліє працювати з держбанками, а також такими видатними міжнародними гравцями, як Сітібанк і Укрсиббанк (BNP Paribas). «Київстар» зберігає гроші в родинних по Альфа Груп банках «Укрсоц» і Альфа-Банку. Тоді як постраждала від «банкопаду» компанія «МТС Україна» довіряє гроші, наприклад, Райффайзен Банку Аваль.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас