У Швеції заборонили продавати шоколадне драже M&M's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швеції заборонили продавати шоколадне драже M&M's

Фондовий ринок
2276
У Швеції стало заборонено продавати популярне шоколадне драже M & M’s, яке виробляє міжнародний концерн Mars.
Суд постановив, що різнокольорові цукерки дуже схожі на драже під назвою M компанії Marabou, які ще в 1950-х роках були придумані за участю Mars.
Відзначимо, шоколадні цукерки під літерою m продаються в Швеції з 1950-х років, але, на відміну від усього світу, це не знамениті M & M’s виробництва Mars. У Швеції популярні цукерки “m” бренду Marabou, з 1993 року входить до американський конгломерат Mondelez (в недавньому минулому – Kraft Foods). Створювалися ці цукерки за участю американської Mars, яка з кінця 1940-х розвивала свій власний бренд M & M’s – всюди, крім Швеції.
Компанії домовилися, що Mars не продаватиме M & M’s в Швеції до 1998 року. Втім, в Mondelez були впевнені, що Mars не посміє вийти на шведський ринок і після закінчення терміну договору, адже оформлення упаковок драже і їх символ – рядкова літера m – практично не відрізняються. При цьому самі продукти різні. M & M’s відомі в першу чергу як шоколадні цукерки в різнобарвною глазурі, які “тануть у роті, а не в руках”, а Marabou M – це просто арахіс в шоколаді без глазурі і букви “m” на кожній драже.
Mars дійсно не поспішав до Швеції, але в 2010 році все-таки випустив на місцевий ринок драже M & M’s, причому не тільки звичайні, а арахіс в шоколаді, прямого конкурента Marabou M. Почалися затяжні суди, в яких обидві сторони вимагали позбавити опонента прав на торговельну марку.
Mars стверджувала, що Mondelez не має права на торгову марку у вигляді літери “m”, тому що сама Mars виробляє M & M’s з 1941 року і досягла для свого бренду всесвітньої популярності. Виробник шведських цукерок наполягав, що новий для місцевого ринку бренд незаконно користується впізнаваним в Швеції торговим знаком, а тому повинен бути заборонений. Спочатку Mars навіть вдалося виграти справу, і домагання Mondelez на малу “m” були визнані необгрунтованими, але потім американський власник шведських цукерок переміг в кількох інстанціях, в тому числі і в апеляційному суді Свеаланд.
Згідно з останнім рішенням апеляційної інстанції, Mars незаконно використовує торговельну марку популярних в Швеції цукерок і зобов’язана усунути порушення. В іншому випадку Mars зобов’язали платити по 270 тисяч євро за кожен місяць невиконання рішення. Компанія вже оскаржила рішення і вимагала як мінімум дати півроку відстрочки.
Якщо в Mars не придумають ніяких судових вивертів, M & M’s доведеться або піти зі Швеції, або “включити капслок” – поміняти малі літери “m” в логотипі на заголовні. В американському конгломераті, втім, упевнені, що ніхто в Швеції не плутає M & M’s і місцеві шоколадки, але обіцяють підкоритися закону.
За матеріалами:
Медуза
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас