37% студентів поєднують навчання і роботу (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

37% студентів поєднують навчання і роботу (опитування)

Особисті фінанси
356
Серед працюючих студентів більшість вибирає роботу, незважаючи на зручність у графіку.
Про це свідчать результати опитування студентів, проведених за замовленням аналітичного центру CEDOS.
Заможні та незаможні студенти працюють частіше, ніж студенти з середнім достатком. Тих, хто має роботу або вже працював, серед забезпечених 44%, а серед незаможних 43%. Зате зі студентів середнього достатку таких виявилося лише 30%. В умовах нестачі коштів бідні студенти працюють більше, щоб забезпечити свої потреби.
“Для 34% студентів, які працюють під час навчання, робота за фахом є визначальним критерієм у виборі місця працевлаштування. Вони часто переконані, що не отримують практичних навичок під час навчання”, – розповів Єгор Стадний, виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS.
67% студентів, які поєднують навчання і роботу, працюють не за фахом. Це зумовлено тим, що роботодавці не дуже довіряють студентам, які не мають досвіду і кваліфікації.
За це студенти шукають вакансії в сферах обслуговування, оскільки там кваліфікація та досвід роботи менш важливі. Студенти, які поєднують навчання з роботою за спеціальністю, застосовують знання, отримані в університеті, на робочому місці. Серед опитаних таких 85%.
Однак, поєднання роботи з навчанням може породжувати корупцію в університетах.
“Коли студент не ходить на пари, а потім з’являється на залік – очевидно, що у викладача виникає бажання дещо запропонувати. Не кожна адміністрація надасть право навчатися за індивідуальним планом. Вони не зобов’язані цього робити. Вони можуть надати, а можуть не надати. Там, де є дискреція, там є ще один корупційний фактор. Необхідно на нормативному рівні закріпити ті механізми, які стосуються поєднання навчання і роботи за фахом”, – говорить Микита Євстифєєв з громадської організації “Антикорупційне студентське агентство”.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас