Сервіс BankID від НБУ запущено на основі технології, запозиченій у «ПриватБанку», - Дмитро Дубілет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сервіс BankID від НБУ запущено на основі технології, запозиченій у «ПриватБанку», - Дмитро Дубілет

Фінтех і Картки
1449
Вчора, 8 червня, Національний банк запустив сервіс BankID для дистанційного отримання українцями адміністративних послуг.
Багатьох здивувало, що серед учасників системи не виявилося «ПриватБанку», який займався розробкою і просуванням BankID протягом останніх півтора років. Ситуацію прояснив Дмитро Дубілет, IT-директор банку.
«Я до останнього не був впевнений, чи варто мені виносити свою думку в публічну площину, так як я дуже поважаю команду НБУ і точно знаю, що їх дії продиктовані правильними мотивами. Але навіть у людей, які один одного поважають і хочуть добра країні, можуть відрізнятися думки», – пише Дмитро Дубілет.
За словами IT-директора «ПриватБанку», він «захворів» створенням BankID після знайомства з банкірами зі Скандинавії, які розповіли про сервіс. Дмитро почав просувати запуск сервісу в спілкуванні з НБУ і профільними міністрами, «переконуючи їх у тому, що українському e-government конче потрібен цей інструмент».
Паралельно «ПриватБанк» разом з УБКІ запустили першу в Україні пілотну версію BankID, до якого почали підключатися українські банки. Потім BankID почав інтенсивно розвиватися, на його базі запустили сотні сервісів на iGov, сайтах Міністерства юстиції, Адміністрації президента і багатьох інших.
«Потім відбулося щось дивне. Співробітники «Ощадбанку» провернули блискучу операцію. Спочатку вони оголосили, що підключаються до нашої системи і прислали до нас делегацію, якій ми показали всі нюанси системи», – розповідає IT-директор «ПриватБанку».
«А потім «Ощад» раптом оголосив, що буде запускати альтернативну BankID, мало не використавши при цьому прямо наші шматки коду. І ось тепер НБУ оголошує, що на базі системи «Ощад» запускає централізовану систему. Будучи переконаним ринковиком, я вважаю, що для України це не найоптимальніший шлях», – додає Дубілет.
Наприклад, до ProZorro українські держоргани запускали багато інших електронних майданчиків, але злетів саме ProZorro, тому що його просуванням займаються приватні майданчики. На думку Дубілета, також повинно було діяти держава і з BankID.
«По-перше, не дуже зрозуміло, навіщо держава витрачає гроші на створення та підтримку цієї системи. По-друге, що найважливіше, BankID, який запускає НБУ, вже багато в чому морально застарів. І це логічно, адже держоргани з об’єктивних причин завжди відстають від приватного сектора – і в Україні, і в США, і в будь-яких інших країнах», – пояснює Дмитро Дубілет.
Прихильникам позиції, що такий важливий сервіс повинен бути у володінні держави, він заперечує, що неможливо заборонити приватні кредитні бюро, центри з видачі ЕЦП, приватних нотаріусів і так далі.
«Я радий, що BankID отримає чергову правову підтримку, за що я вдячний колегам з НБУ і Міністерства юстиції. Все буде добре в будь-якому випадку», – завершує Дубілет.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас