Комуналка з ОСББ: що зміниться з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комуналка з ОСББ: що зміниться з 1 липня

Особисті фінанси
7988
З 1 липня набуває чинності революційний комунальний закон “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку”.
Нагадаємо, згідно з ним, мешканці багатоповерхівок повинні або створювати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), або задовольнятися тією компанією, що управляє, яка їм буде призначена, по суті, примусово.
У КМДА запевняють: нічого катастрофічного через три тижні не відбудеться. Ті мешканці, які не встигли створити ОСББ, залишаться “під опікою” своїх колишніх експлуатаційних організацій, поки державою не буде затверджений порядок конкурсного відбору керівників.
За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, в Києві з майже 11 тисяч будинків ОСББ створені приблизно в 800. Ще 800 ініціативних груп, які збираються їх створювати, з’явилися за останні півроку. Тобто добровільно управляти своїм будинком поки зважилися менше 10% жителів Києва. Але і створення ОСББ ще не означає повне зникнення жеку і відмову від послуг експлуатаційної контори.
“Мешканці самі можуть вирішувати, хто буде обслуговувати їхній будинок, займатися прибиранням прибудинкової території, під’їздів, вивезенням сміття. Якісь із цих функцій люди можуть виконувати самі або ж замовляти ту чи іншу послугу в якійсь компанії. А можуть найняти для обслуговування той же жек. Так, до речі, вчинили приблизно в 50% будинків, де вже створені ОСББ”, – говорить Пантелєєв.
Для обслуговування 90% будинків, що залишилися, де ОСББ ще не створили або навіть не збираються, відповідно до закону, міська влада повинна на конкурсі обрати керуючу компанію.
“Але на держрівні ще не визначений порядок проведення таких конкурсів, де були б прописані чіткі критерії і вимоги до керуючої компанії, як повинні формуватися ціна і обсяг послуг, які вона надаватиме … Тому до прийняття таких нормативів обслуговувати людей будуть звичні жеки” , – пояснює заступник голови КМДА.
Коли ж конкурси почнуть проводити, “примусово” керуючу компанію обиратимуть на один рік. І мешканці, дозрівши для створення ОСББ, повинні будуть чекати закінчення цього терміну.
Тим киянам, які все-таки планують створювати ОСББ, влада рекомендує записуватися до “Школи обізнаного киянина”. Безкоштовні уроки вже проводять в мерії на Хрещатику, 36. Навчання і консультації з фахівцями допоможуть розібратися в різних питаннях: як обрати главу ОСББ, змінити його, якщо він не влаштовує, як формувати тарифи в будинку, як оформити землю.
Варто відзначити, що реформа може позначитися і на тарифах за обслуговування прибудинкової території. В ОСББ розцінки формують самі мешканці, обираючи, кому, за які послуги і скільки платити. Решту, по суті, ставлять перед фактом, озвучуючи конкретну цифру.
У КМДА обіцяють, що найближчим часом (липень-серпень) розцінки в квитанціях за квартплату залишаться незмінними, але в майбутньому вони можуть вирости, коли керуючі компанії стануть обирати на конкурсах. “Дорожчає електроенергія, підвищується мінімальна зарплата. Керуючі можуть це враховувати при формуванні тарифу”, – говорять в КМДА.
Болючим залишається і питання ремонту. “У нас в підвалі твориться просто жах: постійно стоїть вода, і сморід. Якщо створимо ОСББ, все це доведеться усувати самим”, – скаржиться мешканка Солом’янки Марія Сергійчук.
За словами Пантелєєва, на капремонт в кожному будинку грошей в бюджеті немає. Але обіцяють допомагати. Наприклад, для будинків з ОСББ є програма з енергозбереження: якщо люди хочуть замінити вікна-двері, утеплити фасад, місто може оплатити 70% вартості робіт, якщо мешканці зберуть 30%. Діє програма співфінансування і при установці теплопунктів
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас