Порошенко: Енергоефективність скоротить рахунки домогосподарств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Енергоефективність скоротить рахунки домогосподарств

Енергетика
1841
Реформа енергоефективності дозволить Україні протягом 5 років зменшувати імпорт газу мінімум на 1% щорічно, заявив глава держави Петро Порошенко.
“Глава держави підкреслив, що проведення цієї реформи (енергоефективність – ред.) дозволить протягом п’яти років зменшувати імпорт природного газу на 1-1,5 млрд м куб. щорічно, скорочувати витрати держави на субсидії на 3-5 млрд грн щорічно”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому у вівторок ввечері на сайті президента України.
“Впровадження заходів з енергоефективності може значно скоротити і рахунки домогосподарств, про які сьогодні так багато говорять політики”, – підкреслив П.Порошенко.
Він зазначив, що зміни не будуть обмежуватися тільки приведенням тарифів до ринкового рівня. Держава повинна подбати про ефективну інфраструктуру енергопостачання, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, зменшення частки енергоємних виробництв в структурі економіки і запровадження стимулів для впровадження заходів енергоефективності.
“У першу чергу, українці повинні відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе, як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право і можливість самим регулювати обсяги отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього і робляться реформи”, – підкреслив П.Порошенко.
Глава держави зазначив, що Україні вдалося істотно знизити імпорт газу, обсяг якого на сьогодні значно менше, ніж обсяг реверсних поставок, які влада країни змогла забезпечити завдяки ефективній співпраці з Європейським Союзом. За підсумками минулого року частка імпорту газу з Росії в 1,7 рази була меншою, ніж обсяг імпорту газу з Європи.
“Одним з ефективних інструментом зміцнення енергетичної безпеки є підвищення енергетичної ефективності національної економіки”, – підкреслив П.Порошенко. За офіційними даними Міжнародного енергетичного агентства, енергоємність ВВП України в більш ніж 2,5 рази вище, ніж в країнах ОЕСР. В Україні питоме споживання енергоресурсів на квадратний метр житла є на 60-70% більше, ніж в середньому в країнах ЄС, а використання газу для опалення кв. м – в 2-2,5 рази більше.
Україна також має підприємства теплокомуненерго з застарілим обладнанням і тепломережами, де втрачається до 30% тепла. “З 18,6 млрд куб. м, які щорічно йдуть на опалення та інші потреби населення, 2,5 млрд втрачається в системі централізованого постачання по дорозі до домогосподарств. Ще мільярди “випаровуються” в будинках через старі вікна, двері, стіни. Ми не такі багаті, щоб дозволити собі обігрівати космос, повітря і небо”, – підкреслив П.Порошенко.
Він зазначив, що ця мета може бути досягнута тільки при належному фінансуванні, відповідно, пріоритетним має бути створення Державного фонду енергоефективності та впровадження комплексної державної програми енергомодернізації житлових і громадських будівель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас