Goldman Sachs: боргове навантаження в Китаї значно перевищує офіційні показники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Goldman Sachs: боргове навантаження в Китаї значно перевищує офіційні показники

Світ
349
Боргове навантаження на економіку Китаю на ділі значно перевищує офіційні показники, поряд з іншими офіційними оцінками, що викликають все меншу довіру на ринках.
Про це в своєму звіті вказує група аналітиків американського інвестбанку Goldman Sachs.
Багато інвесторів намагаються зрозуміти, якою мірою зростання економіки Китаю викликане борговими зобов’язаннями, – це необхідно для створення актуальних та дієвих механізмів боргового фінансування в китайську економіку. В даний час багато інвесторів покладаються на створений китайською владою статистичний інструмент, відомий як загальне соціальне фінансування (Total social financing, TSF) – він, за твердженням влади, дозволяє оцінити обсяг тіньового банківського фінансування в загальній масі витрат економічних суб’єктів, повідомляє RNS.
У Goldman ж вважають, що офіційна оцінка TSF не відображає реальний обсяг боргів, створюваних в тіньовому банківському секторі, і ступінь приросту боргового навантаження.
Різницю в офіційних оцінках і оцінках за методикою інвестбанку аналітики описують як «незручну тенденцію, яка стає все більш і більш незручною». Основною проблемою експерти вважають зростання непрозорих кредитів, які видаються як в тіньовому секторі, так і банками, через небанківські організації, а не безпосередньо підприємствам.
Цей «кругообіг» грошей допомагає збільшувати прибуток банків, а також приріст інвестицій у фінансовому секторі і обсягу коштів на балансах банків – без переходу грошей в реальний сектор економіки і супутнє зростання грошового агрегату М2.
Таким чином, грошова маса Китаю в повному обсязі враховує обсяг кредитів, що видаються в китайській економіці. Відштовхуючись від цього, в Goldman вирішили розрахувати обсяг виданих кредитів як грошовий потік від домогосподарств і компаній в різні види вкладень. На підставі цієї оцінки загальний обсяг виданих кредитів склав, за розрахунками Goldman Sachs, 24,6 трлн юанів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас