Плоскі металінзи знайдуть застосування в смартфонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плоскі металінзи знайдуть застосування в смартфонах

Технології&Авто
368
За останні роки виробники стали все більше уваги приділяти камерам в смартфонах. Деякий час назад закінчилася гонка мегапікселів, і тепер великі компанії взяли курс на поліпшення інших параметрів, які впливають на якість підсумкових знімків. Важливу роль в камері грає оптика.
Група вчених під керівництвом професора Федеріко Капассо розробила дешеві лінзи, які перевершують ті, що використовуються в дорогих мікроскопах. Нові лінзи отримали назву Metalens і створюються з метаматеріалів.
Така лінза має тонкий шар кварцу, покритого мільйонами крихітних стовпців, кожен з яких має ширину і висоту всього в кілька десятків і сотень нанометрів відповідно. Кожен з цих стовпців коротше, ніж хвилі світла, з якими вони взаємодіють, тому вони “розрізають” промені світла при їх проходженні через об’єктив. Далі приходить на допомогу комп’ютерний алгоритм, який фокусує світло, як звичайний об’єктив, але покладається тільки на програмне забезпечення.
Одним з переваг таких металінз є те, що вони повністю плоскі. Це означає, що немає необхідності в спеціалізованому обладнанні для їх виробництва. Більш того, їх виробничий процес практично не відрізняється від створення чіпів. Так як працюють лінзи тільки за рахунок програмного забезпечення, то його можна адаптувати до роботи з різним освітленням. На даний момент дослідники використовують діоксид титану, так як це найбільш бюджетний варіант, але таке рішення працює лише в діапазоні видимого світла. Якщо ж використовувати кремній, то лінза буде розрізняти інфрачервоне світло, а інші матеріали можуть підійти для ультрафіолету.
Дослідники сподіваються, що їхній винахід отримає неймовірну популярність в смартфонах.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас