Труднощі перекладу: антиофшоризація банківського сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Труднощі перекладу: антиофшоризація банківського сектора

Фондовий ринок
860
Світова тенденція антиофшоризації, яка зачепила майже всі сфери міжнародного бізнесу природно, не могла обійти стороною банківській сектор.
З другої половини 2015 року, зарубіжні банки, які в основному були націлені на обслуговування нерезидентних компаній, у тому числі офшорних, під тиском світової спільноти, вводять все більш жорсткі правила для нових та діючих клієнтів.
В основу даних нововведень лягли рекомендації Організація економічного співробітництва і розвитку (далі-ОЕСР) спрямовані на боротьбу з ухиленням від сплати податків. Відсутність контролю над діяльністю компаній, зареєстрованих дистанційно, не розкривати інформацію про засновників, і при цьому ухиляються від сплати податків, представляє серйозну небезпеку для світової економіки.
Серед іншого, розмиття оподатковуваної бази, переміщення податкового навантаження, податкова конкуренція між юрисдикціями, і ризик відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.
У зв’язку з багатомільйонними штрафними санкціями, великі банки, які виступають кореспондентами платежів в доларах США, такі як Deutsсhe Bank, змушені ще більш ретельно здійснювати фінансовий моніторинг платежів, що здійснюються у національній валюті США, а також, призупиняти роботу банків, які допускали суттєві порушення при здійсненні процедури фінансового моніторингу В першу чергу, не були достатньо обачними при обслуговуванні операцій офшорних компаній.
Прояву тенденції антиофшоризації можна відзначити також щодо таких організаційно-правових форм як партнерство. З 2016 року більшість банків відносять ряд партнерств в одну і ту ж групу ризику, що і офшорні компанії. Поки мова йде про англійське партнерство (Limited partnership, LP, – ред.), англійською партнерство з обмеженою відповідальністю (Limited liability partnership, LLP, – ред.) і шотландській (Scottish limited partnership, [S]LP – ред.).
Віднесення партнерств в одну групу ризику з офшорними компаніями означає більш високі тарифи на обслуговування, більш жорсткий compliance (дотримання, – ред.) як на етапі відкриття рахунку, так і при подальшому обслуговуванні клієнта.
Необхідно відзначити той факт, що деякі банки взагалі відмовилися співпрацювати з “податковими гаванями”. Тенденція антиофшоризації торкнулася багато країн, винятком не стала і Прибалтика. Банківські установи з цих юрисдикцій прийняли рішення не приймати нових клієнтів з компаніями з офшорних зон на обслуговування. Що стосується офшорних банків, то у них є проблеми з платежами в доларах США, що робить неможливим оперативне обслуговування бізнесу.
Варто відзначити, що в 2016 році Латвія провела аудит своєї банківської системи. Для його проведення місцевий регулятор вирішив залучити аудиторські компанії з США, щоб вони підготували незалежний професійний висновок. Цей крок цілком виправданий поточною ситуацією, і спрямований, зокрема, на підвищення репутації латвійських банків.
Не чекаючи результатів аудиту, прибалтійські банки значно посилили вимоги до своїх клієнтів. Серед іншого слід виділити посилення контролю над операціями клієнтів, що працюють через офшори.
Це проявляється в наступних вимогах:
А) наявність резидентного бізнесу у бенефіціара, характер господарської діяльності якого збігається з характером нерезидентного;
Б) підтвердження платоспроможності бенефаціара;
В) докладний СV (резюме);
Г) додаток до кожного платежу первинної документації, що підтверджує реальність господарської операції
Враховуючи нововведення, час процедури відкриття рахунку збільшилася, з звичних 5 – 7 робочих днів до 10-15.
Крім того низкою банків було прийнято рішення про відмову приймати на обслуговування компанії, зареєстровані в офшорній юрисдикції. Зокрема, таке рішення було прийнято Norvik Banka, LPB Bank, іншими.
Також всі прибалтійські фінансові установи прийняли рішення про обмеження за видом діяльності офшорної компанії. Банки готові приймати офшорні компанії на обслуговування у випадку, якщо компанія використовується як «гаманець» для заощадження власних коштів або для використання компанії в структурі холдингової групи.
Ще до проведення аудиту в Латвії, про банківському секторі прибалтійських країн склався певний стереотип, який знайшов своє відображення в українському законодавстві ще в кінці грудня 2015 року.
Доказом стереотипу стала офіційна публікація листа НБУ від 18 грудня 2015 року “Про використання індикаторів підозрілих фінансових операцій”.
Якщо банківські рахунки контрагента клієнта операції відкриті в прибалтійському банку, а сам контрагент зареєстрований за межами цих держав, НБУ рекомендує запитувати документи щодо структури власності, інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (контролери); зміст діяльності клієнта (учасника) за фінансової операції, документи, що дозволяють визначити реального кінцевого бенефіціарного власника; документи, що підтверджують джерела походження коштів, які використовуються для здійснення фінансових операцій документи, які можуть підтвердити відповідність суті і розміру фінансових операцій клієнта його фінансовому стану і змісту діяльності, а також змісту діяльності контрагентів.
Варто відзначити те, що банки повідомляють своїх клієнтів про те, що незабаром крім первинної документації, необхідно буде вести бухгалтерську звітність офшорної компанії. Таким чином, на засновників лягає додаткова відповідальність і потреба в залученні фахівців з підготовки такої звітності.
Деякі банки вказують у своїх списках рекомендованих юрисдикцій, офшорні компанії. Так, наприклад, ABLV Bank AS в список рекомендованих юрисдикцій відніс компанії, які зареєстровані на Британських Віргінських островах і на Маршаллових островах. Однак при цьому, вищевказані юрисдикції все одно будуть відноситися до категорії “high risk”.
Хотілося б відзначити, що такий інструмент як офшорна компанія буде існувати та успішно обслуговуватися в банках. Незважаючи на вищезазначене, офшорні компанії, хоч і з певними труднощами будуть продовжувати обслуговуватися в різних європейських банках. Навіть сьогодні чимала кількість банків, які готові взяти компанії, зареєстровані у безподаткових юрисдикцій, які ведуть активну господарську діяльність. У числі інших, це Valartis Bank, Union Bank, Alpinum Bank, Hellenic Bank, Bank of Cyprus, ABLV Bank, Rietumu Banka, можна вважати найбільш лояльними до компаніям, зареєстрованим в офшорних юрисдикціях.
Також, слід зазначити банки країн Вишеградської групи (Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща), які мають більш лояльні тарифи для компаній нерезидентів, а також не так довго розглядають справи клієнтів для відкриття рахунків офшорних компаній.
При дотриманні певних умов і правильної подачі інформації про бізнес, особистості бенефіціара і контрагентів компаній, вищевказані банки можуть надати високий рівень сервісу для своїх клієнтів.
На закінчення хотілося б сказати, що, незважаючи на нововведення і тенденцію антиофшоризації, найближчим часом, як офшорні компанії, так і партнерства зможуть обслуговуватися в зарубіжних банках. Однак з урахуванням нових законодавчих змін та особливостей ринку, процедура відкриття і обслуговування рахунку стають складними і вимагають специфічного досвіду і знань.
Назар Малиновський, молодший юрист “ICF Legal Service”
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас