Створення інституту приватних виконавців судових рішень сприятиме здешевленню послуг колекторів, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створення інституту приватних виконавців судових рішень сприятиме здешевленню послуг колекторів, - банкіри

Кредит&Депозит
443
Створення інституту приватних виконавців судових рішень у перспективі буде сприяти здешевленню послуг колекторських компаній, вважають банкіри, коментуючи ухвалені Верховною Радою закони про реформування виконавчого провадження.
“На мій погляд, зазначені законодавчі акти можуть привести до здешевлення послуг колекторів – за рахунок спрощення і підвищення ефективності їхньої логістики і результатів, що буде сприяти розвитку цього ринку”, – сказав директор з юридичних питань банку “Кредит Дніпро” Максим Грінченко.
Начальник управління претензійно-позовної роботи UniCredit Bank Андрій Гайченко, в свою чергу, наголосив на важливості надання приватним виконавцям широких повноважень.
“Безумовно, створення інституту приватних виконавців позитивно вплине на роботу банків з колекторами. При цьому важливо, що приватні виконавці повинні мати відповідні широкі повноваження”, – сказав експерт.
Начальник юридичного управління ОТП Банку Олег Коробкін вважає, що початок роботи приватних виконавців забезпечує дієві механізми гарантування виконання судових рішень, надаючи стягувачам можливість самостійно обирати особу, яка здійснюватиме відновлення її порушених прав після прийняття судом відповідного рішення. Разом з тим, за його оцінкою, обов’язкова наявність адвокатського свідоцтва для захисту і представництва інтересів осіб в суді є дискримінаційною нормою.
“Ця норма, на наш погляд, є дискримінаційною і не сприяє становленню демократичної держави на шляху європейської інтеграції. Прийняття даної норми може створити колапс у сфері судового захисту інтересів осіб, оскільки у відведений законом термін не всі практикуючі юристи зможуть з різних причин отримати адвокатське свідоцтво”, – сказав він.
Разом з тим, за оцінкою експертів, в цілому судова реформа не матиме глобального впливу на роботу банків з повернення проблемної кредитної заборгованості.
“Судова реформа навряд чи глобальним чином вплине на фінансовий сектор. Набагато більший вплив могла б надати реформа не судів, а законодавства, яке в даний час захищає не кредиторів, а боржників. Відповідно, зрушити з мертвої точки багаторічні судові тяжби з найбільшими недобросовісними позичальниками можуть тільки зміни у законодавчій базі, спрямовані на захист прав кредиторів”, – зазначив А. Гайченко.
М.Грінченко також вважає, що судова реформа істотним чином не вплине на вирішення судових тяжб з недобросовісними позичальниками, однак в цілому її проведення сприятиме поліпшенню інвестиційного іміджу країни.
“За умови якісного і оперативного проведення судової реформи це дійсно вирішить багато питань, в тому числі й у спорах з недобросовісними позичальниками. Однак повністю або хоча б значною мірою цю проблему можливо вирішити лише після ухвалення необхідного законодавства. Поки кредитори не зможуть відчувати захист з боку держави, в тому числі, а позичальники не будуть відповідати за свої зобов’язання перед банками, говорити про вирішення ситуації з такою високою часткою проблемних активів по ринку і відновлення фінансової системи не видається можливим”, – сказав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас