Google навчить свої безпілотні автомобілі, коли і як потрібно сигналити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google навчить свої безпілотні автомобілі, коли і як потрібно сигналити

Технології&Авто
224
Компанія Google впевнено йде до однієї зі своїх заповітних цілей – створення повноцінного самокерованого автомобіля. З кожним днем автономні автомобілі пошукового гіганта стають не тільки розумнішими, але і ввічливішими.
В останньому щомісячному звіті про роботу цього напряму описується досвід команди в навчанні цифрового «мозку» автомобілів використанню сигналів для своєчасного попередження водіїв інших транспортних засобів. Підхід, що використовується Google, передбачає, що на кожен окремий випадок повинен бути свій унікальний звуковий сигнал, що відрізняється тривалістю і тональністю.
Команда придумала безліч різних гіпотетичних ситуацій на кшталт водія автомобіля, який переміщується заднім ходом в умовах нульової видимості, або руху в зустрічному напрямку по дорозі з одностороннім рухом, щоб дати своєму алгоритму, що сигналізує, належну підготовку. Спочатку команда проведе бета-тестування функції, яке передбачає, що сигнал робомобіля будуть чути тільки спостерігачі в салоні. Повноцінні випробування з наполегливим (і не дуже) «піпіканням» іншим водіям транспортних засобів почнуться тільки з появою повної впевненості в правильній роботі системи.
Укладачі звіту особливо підкреслюють, що мета проекту полягає в тому, щоб навчити автомобілі бути настільки ж терплячими і вихованими, як зразкові водії. Тобто, не сигналити в спину водію-початківцю, який випадково заглох на світлофорі або пересувається повільніше від інших. В майбутньому, як очікується, автономні автомобілі Google не тільки навчаться сигналити, коли треба, але і зможуть передбачати реакцію інших водіїв у різних ситуаціях.
Тут, звичайно, не зайвим буде зазначити, що для своїх прототипів самокерованих автомобілів компанія навіть розробила спеціальний характерний «гул», щоб пішоходи і велосипедисти могли почути наближення автомобіля. Більше того, рівень шуму сигналу перебуває в прямій залежності від швидкості автомобіля. Судячи з усього, свого індивідуального «звучання» автомобілі Google поки що так і не знайшли, хоча компанія вже перепробувала безліч варіантів, включаючи імітацію звуків, що видаються косатками.
За матеріалами:
Engadget
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас