НБУ пояснив зміцнення гривні в квітні-травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив зміцнення гривні в квітні-травні

Валюта
2347
Національний банк пояснює зміцнення гривні в квітні-травні на 4,1% збільшенням пропозиції іноземної валюти і стабілізацією політичної ситуації.
Про це йдеться в макроекономічному і монетарному огляді Нацбанку за травень.
“Збільшення пропозиції інвалюти (враховуючи сезонне зростання експорту і підвищення світових цін) і ослаблення попиту на неї (завдяки стабілізації політичної ситуації) сприяло збереженню стабільної ситуації на валютному ринку”, – вважає НБУ.
Це дозволило Національному банку активніше викуповувати надлишкову пропозицію валюти (загальний обсяг купленої валюти в квітні-травні на 25 травня склав 934 млн доларів).
Нацбанк відзначає, що за результатами квітня-травня обмінний курс гривні зміцнився на 4,1%, проте в порівнянні з початком року він знизився на 4,7%.
Поліпшення ситуації на валютному ринку дозволило НБУ продовжити пом’якшувати тимчасові антикризові заходи, запроваджені ним для стабілізації ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках.
Зокрема, з метою збільшення іноземного банківського кредитування реального сектора економіки регулятор пом’якшив вимоги щодо обов’язкового продажу на міжбанку надходжень певного виду кредитних коштів в інвалюті.
Крім того, звільнені від обов’язкового продажу кошти, що надходять для здійснення іноземних інвестицій в Україну, скорочений термін бронювання банками гривневих коштів для покупки інвалюти за дорученням клієнтів і знято заборону на купівлю інвалюти за продукцію за деякими договорами.
Нацбанк зазначив, що значні обсяги перерахування податкових та інших платежів до бюджету в останній день квітня привели до одномоментного зниження рівня коррахунків банків, яке однак не мало негативного впливу на загальні показники ліквідності системи.
“Так, в квітні зафіксовано зростання профіциту ліквідності банківської системи. За місяць дещо зросли середньоденні залишки як на коррахунках банків (на 1,3% до 38,5 млрд гривень) так і на депозитних сертифікатах (на 2,7% до 63,3 млрд гривень).
Головним чинником зростання ліквідності банківської системи був викуп Національним банком надлишку пропозиції іноземної валюти з ринку (на суму 17,3 млрд гривень).
Нагадаємо, з початку року курс гривні на міжбанку знизився на 4,7% з 24,00 UAH / USD до 25,12 UAH / USD.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас