Радники Порошенка оприлюднили схему реструктуризації володіння президентом 85% Roshen — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радники Порошенка оприлюднили схему реструктуризації володіння президентом 85% Roshen

Фондовий ринок
1027
Фонд “Прайм Ессетс Капітал”, бенефіціаром якого є президент України Петро Порошенко, в результаті проведених 25 березня 2016 року операцій з підготовки до передачі 85% частки в кондитерській корпорації Roshen в управління Rothschild Trust, став володіти цією часткою не безпосередньо, а через ланцюжок трьох компаній: на Британських Віргінських островах (БВО), на Кіпрі і в Нідерландах.
Як повідомляється в матеріалах, переданих радниками П.Порошенка, всього було проведено чотири операції.
Фонд “Прайм Ессетс Капітал”, зокрема, оплатив 85%-ю часткою ТОВ “Центрально-Європейська кондитерська компанія” (ЦЕКК), яка є холдинговою компанією Roshen, додаткову емісію акцій кіпрської CEE Confectionary Investments Limited, якою до цього одноосібно володіла раніше створена П .Порошенком Prime Asset Partners Limited (БВО).
Після цього кіпрська компанія обміняла цей пакет української компанії на емісію акцій нідерландської Roshen Europe B.V., яка в результаті стала прямим власником 85% в ЦЕКК.
Третьою операцією в той день була покупка фондом “Прайм Ессетс Капітал” у П.Порошенка компанії Prime Asset Partners Limited (БВО), яка, згідно з поданими документами, єдина з чотирьох була здійснена за кошти і оплачена гривнями на території України.
Нарешті, четвертою операцією став обмін українським фондом акцій кіпрської CEE Confectionary Investments Limited на додемісію акцій Prime Asset Partners Limited (БВО).
“Після реструктуризації, станом на 25 травня 2016 року, власником українських корпоративних прав була нідерландська компанія, власником акцій нідерландської компанії була кіпрська компанія, власником кіпрських акцій була БВО компанія, власником БВО акцій був (український) фонд”, – описується в документах нова структура володіння П.Порошенко 85%-ю часткою в Roshen.
Радники також оприлюднили висновок юридичної фірми Baker&McKenzie, залученої для незалежної перевірки цієї схеми корпоративної реструктуризації, яка підтвердила відсутність у ній операцій з виведення грошових коштів за кордон та відповідність національним законодавствам зазначених вище юрисдикцій.
Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду президента України в 2014 році заявив про намір продати свої активи, для чого він найняв інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак у зв’язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року був підписаний договір, за яким він передав свою частку в корпорації Roshen в незалежний “сліпий” траст (blind trust) Rothschild Trust на час свого президентства.
В результаті в держреєстрі серед співвласників ТОВ “Центрально-Європейська кондитерська компанія” місце фонду “Прайм Ессетс Кепітал”, в якому об’єднані інші активи П.Порошенка., зайняла нідерландська Roshen Europe B.V., проте кінцевим бенефіціаром 85% як і раніше вказано П.Порошенка.
Президенту корпорації Roshen В’ячеславу Москалевському належить 13% через інвестфонд “Кондитерінвест”, а ще чотирьом менеджерам – по 0,5%.
Корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Маріупольську (Донецька обл.), Кременчуцьку (Полтавська обл.) і дві Вінницькі кондитерські фабрики, ПАТ “Вінницький молочний завод “Рошен”, Літинський племзавод (обидва – Вінницька обл.), а також Липецьку фабрику “Рошен” (РФ), Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) і фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас